Öğrenme Yönetim Sistemleri için SCORM Uyumlu Başvuru Modeli Geliştirilmesi
Development of SCORM Based Object Reference Model For Learning Management Systems
- Tez No: 222966
- Danışmanlar: PROF.DR. ATA ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: E-Öğrenme, ÖYS, SCORM, E-Learning, LMS, SCORM
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
ÖYS (Öğrenme Yönetim Sistemleri)'lerinde farklı ortamlarda, farklı kurumlarca gelistirilen içeriklerin kullanılması için olusturulan eöğrenme standartları, SCORM (Paylasılabilir ?çerik Nesnesi Referans Modeli) olarak adlandırılan tek bir model çatısı altında toplanmaktadır. Bu çalısmada ÖYS'ler incelenmis ve ÖYS'ler için SCORM uyumlu bir basvuru modeli olusturulacağı için SCORM uyumlu olan Atutor, Dokoes, Moodle, Claroline, Tiny LMS, OLAT ve Ilias isimli ÖYS'ler karsılastırılmak için seçilmistir. Karsılastırma yapılabilmesi için olusturulan değerlendirme kriterlerinde, kullanım araçları, kullanım nitelikleri, teknik özellikler ve web 2.0 teknolojileri yer almaktadır. ÖYS'ler kullanım araçları kriterinde yeterli araçları sağlayıp sağlamadıkları, kullanım niteliklerinde ise birlikte çalısabilirlik, yeniden kullanılabilirlik, yönetilebilirlik, ulasılabilirlik, devamlılık, ölçeklenirlik gibi özellikleri ile, web 2.0 teknolojileri kriterinde de AJAX, web servis kullanımı, günlük, wiki, CSS (XHTML), XML, etiketleme, RSS/Geri besleme, podcast gibi teknolojilere sahip olup olmadıkları değerlendirilmektedir. Karsılastırma sonucunda da SCORM'un ön gördüğü sekilde bir basvuru modeli olusturularak, bu modelde web 2.0 teknolojilerinin kullanılması gerektiği önerilmistir.
Özet (Çeviri)
There are problems in taking instructional components developed in one LMS (Learning Management System) to another LMS with a different set of tools or platform. To solve these problems, e-learning standarts are developed. These interrelated technical standarts, specifications are integrated, referenced by a model, named as SCORM (Sharable Content Object Reference Model). In this study, LMS?s are analysed and SCORM based Atutor, Dokoes, Moodle, Claroline, Tiny LMS, Olat and Ilias, LMS?s are chosen to compare. For comparing evaulation model is developed. According to this model, LMS?s are evaulated by their tools, qualities, technical properties, web 2.0 technologies. Interoperability, re-usability, manageability, accessibility, durability, scalability are in the scope of quality criteria. AJAX, web services, blogs, wikis, CSS (XHTML), XML, tagging, RSS/Feedback, podcast are concerned in web 2.0 technologies. After the comparison, SCORM based reference model is developed and using web 2.0 technologies in the implementation of this model is suggested.