Su yosunlarının thalassoterapi'de kullanımı
Uses of seaweeds in thalassotherapy
  1. Tez No: 222990
  2. Yazar: GAMZE TURAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMRA CİRİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dermatoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Su Ürünleri, Dermatology, Pharmacy and Pharmacology, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Algler, Thalassoterapi, Alg Kültürü, Biyokimyasal Kompozisyon, Yosun maskeleri, Algae, Thalassotherapy, Algae Culture, Biochemical composition, Algae Masks
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Deniz Bitkileri, biyolojik ve ekolojik yönden Deniz ekosisteminin en önemli canlı kaynaklarındandır. Zengin içerikleri nedeniyle su bitkileri fikokolloid, gıda, ziraat, eczacılık, tıp ve thalassoterapi'de kullanılır. Deniz Terapisi anlamına gelen Thalassoterapi, insan sağlığı ve güzelliği için deniz suyu ile birlikte Su Yosunlarının kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Bu çalışmada, ülkemiz koşullarında üretimi ve Thalassoterapi'de kullanım potansiyelini belirlemek amacıyla Ege Denizi İzmir Körfezi'de dağılım gösteren makroalg türlerinden Ulva rigida Agardh 1824, Gracilaria verrucosa (Hudson) Papenfuss 1950, Sargassum vulgare Agardh 1821, Cystoseira barbata Agardh 1822 ve Dictyopteris membranacea (Stackhouse) Batters 1902 'nin yetiştiricilik protokolleri, mineral ve vitamin kompozisyonları ile kozmetikteki uygulamaları ve pudra halinde hazırlanan alglerin yüz ve vücut maskelerinin cilt üzerindeki etkileri incelenmiştir. VI Elde edilen sonuçlara göre kültürü yapılan Ulva rigida, Gracilaria verrucosa, Sargassum vulgare, Cystoseira barbata ve Dictyopteris membranacea'nın spesifik büyüme hızları ve biyomas miktarları türlere ve mevsimlere göre önemli farklılıklar göstermiştir. Çevresel faktörlerin alg kültürünün üretim başarısında büyük rol oynadığı da tespit edilmiştir. Mineral ve vitamin analizlerinin sonuçlarına göre Ulva rigida, Gracilaria verrucosa, Sargassum vulgare, Cystoseira barbata ve Dictyopteris membranacea 'nın zengin kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, demir, bakır, çinko, fosfor, mangan, ß-karoten (provitamin A), askorbik asit (vitamin C) ve ?-tokoferol (vitamin E) kaynakları olduğu tespit edilmiştir. Yosun yüz ve vücut maskeleri uygulamalarına ait sonuçlarda Ulva rigida, Gracilaria verrucosa, Sargassum vulgare, Cystoseira barbata ve Dictyopteris membranacea pudralarının cilt üzerinde nem, parlaklık, yumuşaklık, esneklik, canlılık ve pürüzsüzlük kazandırmak ve deride derin bir temizlik, ferahlık ve rahatlık sağlamak gibi pozitif etkileri tespit edilmiştir. Alglerin Thalassoterapi'nin yanında zengin mineral ve vitamin içeriklerinden dolayı insan ve hayvan gıdası olarak gıda sektöründe, gübre ve toprak zenginleştici olarak da ziraat sektöründe kullanılabileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Marine Plants are the most important living resources of the marine ecosystem. Due to their rich contents, aquatic plants are used commonly by the industries such as phycocolloid, food, agriaculture, pharmacy, medical and Thalassotherapy. Thalassotherapy, or Marine Therapy, is a treatment where algae are used with seawater for human health and beauty. In this study, In order to determine the culture conditions in our country and usage potential in Thalassotherapy, macroalgal species such as Ulva rigida Agardh 1824, Gracilaria verrucosa (Hudson) Papenfuss 1950, Sargassum vulgare Agardh 1821, Cystoseira barbata Agardh 1822 and Dictyopteris membranacea (Stackhouse) Batters 1920 distributed naturally in Izmir Bay of Aegean Sea, culture protocols, mineral and VIII vitamin composition and cosmetic applications and effects of algal face and body masks on the skin were tested. According to the results, specific growth rate and biomass production of cultured Ulva rigida, Gracilaria verrucosa, Sargassum vulgare, Cystoseira barbata and Dictyopteris membranacea were found to be significantly different based on the algal species and the season. It was also determined that environmental factors have great impacts on the production success of the algae culture. Results of mineral and vitamin analyses showed that Ulva rigida, Gracilaria verrucosa, Sargassum vulgare, Cystoseria barbata and Dictyopteris membranacea are good sources of minerals and vitamins such as calcium, magnesium, sodium, potassium, iron, copper, zinc, phosphorus, manganese, ß-caroten (provitamin A), ascorbic acid (vitamin C) and ?-tocopherol (vitamin E). Seaweed face and body masks application results showed that the powder of Ulva rigida, Gracilaria verrucosa, Sargassum vulgare, Cystoseira barbata and Dictyopteris membranacea have positive effects on the skin such as moistening, brightness, softness, elasticity, vitality, smoothness, deep cleanliness. It was concluded that addition to Thalassotherapy, Algae can be used as human and animal food in food industry, fertilizer and soil conditioner sources in agriculture industry due to their rich mineral and vitamin content.