Van havzasında bulunan bazı su yosunlarının (Algae) besin madde içeriğinin araştırılması
Nutrient content measurement for some of the Algae in Van basin
- Tez No: 417107
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL BUDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Van Gölü, Algae, Besin madde içeriği, Van Lake, Algae, Nutrient contents
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, Van Gölü havzasında bulunan sulak alanlardaki yosunların (alglerin) tür tespitini ve bazı besin madde miktarlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Örnekleme alanlarını doğal Göller, Akarsular ve Sazlık Alanlar olmak üzere farklı karakterde 10 istasyon oluşturmuştur. Bu istasyonlar, Van Gölü havzasında bulunan; Çaldıran Ovası Sulak Alanı, Çatak Beyaz Su Deresi, Gevaş Dönemeç Deltası, Erçek Gölü Sulak Alanı, Erçiş Çelebibağı Sazlıkları, Gevaş Göründü Sulak Alanı, Çaldıran Kaz Gölü Deresi (Kirli), Çaldıran Kaz Gölü Deresi (Temiz), Muradiye Şelalesi, Turna Gölü sulak alanlarıdır. Örnek alımları Mayıs, Temmuz ve Eylül aylarında olmak üzere üç farklı dönemde yapılmıştır. Alınan yosun örneklerinde tür tespiti ve besin madde içerikleri belirlenmiştir. Çalışmada belirlenen bölge sulak alanlarındaki yosun türleri; Spirogyra spp. Microspora spp. Karışık Diatom toplulukları (Nitzschia spp. Taksonları), Cladophora fracta, Ulothrix zonata, Cladophora glomerata, Hydrodictyon reticulatum, Mougetia sp. ve Zygnema spp.'dir. Yapılan besin madde analizlerinde kuru madde (KM); ham protein (HP), ham yağ (HY), ham selüloz (HS), ham kül (HK) ve azotsuz öz madde (NÖM) oranları en düşük ve en yüksek değerler olarak sırasıyla % 93.20-99.36, % 3.10-20.27, % 0.04-1.03, % 3.77-28.95, % 29.20-87.76, % 3.59-38.82 olarak bulunmuştur. Örneklerde kalsiyum (Ca), fosfor (P), azot (N), potasyum (K), sodyum (Na), magnezyum (Mg), demir (Fe), mangan (Mn), bakır (Cu) ve çinko (Zn) oranları yine en düşük ve en yüksek olmak üzere sırasıyla 7290.00-194933.333mg/kg, 53.33-4308.67 mg/kg, 0.42-3.24 %, 1279.63-23335.67 mg/kg, 730.53-19726.67 mg/kg, 3568.00-5889.33 mg/kg, 356.92-5257.33 mg/kg, 48.47-1618.03 mg/kg, 1.58-8.71 mg/kg, 3.80-758.87 mg/kg olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to classify algae species present in Van Lake basin and to analyse their nutrient content. Samples were collected from 10 different locations, such as lakes, rivers and reed beds of which have different characteristic. All these locations were located in Van Lake basin and they are; Çaldıran Plain Wetlands, Çatak White Water River, Gevaş Cornering Delta, Ercek Lake Wetland, Marshes of Ercis Çelebibağı, Gevaş Seemed Wetlands, Çaldıran Goose Creek Lake (Dirty), Çaldıran Goose Creek Lake (Clean), Muradiye Falls, Turna Lake. Samples were collected in three different time points; in May, June and September. Collected samples were analysed for both species classification and for their nutrient contents. In this study, we have identified Spirogyra spp., Microspora spp. and some mixed Diatom groups (Nitzschia spp. taxons), Cladophora fracta, Ulothrix zonata, Cladophora glomerata, Hydrodictyon reticulatum, Mougetia sp. and Zygnema spp. in the selected locations. The lowest and the highest values for the nutrient content of dry weight (DW), crude protein (CP), crude oil (CO), crude cellulose (CC), crude ash (CA) and substances without nitrogen (SWN) are 93.20-99.36%, 3.10-20.27%, 0.04-1.03%, 3.77-28.95%, 29.20-87.76%, 3.59-38.82%, respectively. The lowest and the highest values for the calcium (Ca), phosphor (P), nitrogen (N), potassium (K), sodium (Na), magnesium (Mg), iron (Fe), mangan (Mn), cupper (Cu) and zink (Zn) amount of samples are 7290.00-194933.333mg/kg, 53.33-4308.67 mg/kg, 0.42-3.24 %, 1279.63-23335.67 mg/kg, 730.53-19726.67 mg/kg, 3568.00-5889.33 mg/kg, 356.92-5257.33 mg/kg, 48.47-1618.03 mg/kg, 1.58-8.71 mg/kg, 3.80-758.87 mg/kg, respectively.