Farklı ipliklerden dokunan kumaşların konfor özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of comfort properties of woven fabrics produced with different yarns
  1. Tez No: 222991
  2. Yazar: ZEHRA EVRİM KANAT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANKUT TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Giysi konforu, termofizyolojik konfor, hava geçirgenligi, modifiye poliester, mikro poliester, gömleklik kumas, Clothing comfort, thermo physiological comfort, air permeability, modified polyester, micro polyester, shirt fabric
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bir tüketicinin giysi satın alırken göz önünde bulundurdugu temel ölçütler arasında, iyi bir tutum (tuse), iyi bir görünüm ve giysi konforu sayılabilmektedir. Kaliteli ürünlere karsı artan tüketici talebi nedeniyle, giysi konforunun tanımlanması ve belirlenmesi, tekstil ve hazır giyim alanında önemli bir çalısma konusu haline gelmistir. Günümüzde çok fonksiyonlu sentetik tekstil ürünleri önem kazanmıslardır. Mikrolifler, yüksek performanslı lifler ve modifiye lifler birbirleriyle rekabet etmektedir. Bu nedenle, tez çalısmasında Ne 36/1 numara pamuk, tencel ve viskon, 167 dtex dairesel kesitli, altı kanallı ve mikro poliester ipliklerden iki farklı doku tipinde ( bezayagı ve Dimi 1/3) ve farklı atkı sıklıklarında (bezayagı kumaslarda 19 tel/cm, 23 tel/cm, 27 tel/cm; dimi kumaslarda 23 tel/cm, 27 tel/cm, 31 tel/cm) gömleklik kumaslar dokunmus ve bu kumasların ısıl özellikleri, dikey yönde su iletim davranısları, su buharı ve hava geçirgenlikleri incelenmistir.
Özet (Çeviri)
Good fabric hand, good appearance and clothing comfort could be counted in basic criterions which were taken into account by a consumer during garment shopping. Because of the increasing consumer demands towards qualitative products, the determination and description of clothing comfort becomes an important subject in the textile and clothing industry. At the present day, functional synthetic textile products gain importance. Micro fibers, high performance fibers and modified fibers are competing against each other. Because of this, shirt fabrics woven with 167 dtex micro fiber, circular cross section (conventional) and hegzachannel cross section polyester; Ne 36/1 cotton, tencel and viscose yarns in two different weaves (plain and twill 1/3 weaves) and in different weft densities (19, 23, 27 picks/cm in plain weave; 23, 27, 31 picks/cm in twill weave). Their thermal properties, water vapor permeability, air permeability and water transfer behavior in the vertical direction have been examined in the thesis.