Sepiolida'nın (Mollusca: cephalopoda) karşılaştırmalı üreme biyolojileri
A comparative reproductive biology of sepiolida (Mollusca: cephalopoda)
  1. Tez No: 222996
  2. Yazar: MUSTAFA BAHADIR ÖNSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TUNCER KATAĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Cephalopoda, üreme biyolojisi, Rossia macrosoma, Semirossia patagonica, Neorossia caroli, Neorossia caroli jeannae, Sepiolida, Cephalopoda, reproductive biology, Rossia macrosoma, Semirossia patagonica, Neorossia caroli, Neorossia caroli jeannae, Sepiolida
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Güneybatı Atlantik'ten Semirossia patagonica (104 birey) ve Neorossia caroli jeannae (27 birey); Akdeniz'den de Rossia macrosoma (189 birey) ve Neorossia caroli'ye (13 birey) ait örneklerin üreme özellikleri incelenip dier sepiolidlerle karılatırılmıtır. Akdeniz'den örneklenmi olan türlerden R. macrosoma'nın potansiyel fekonditesi 126 ? 946 arasında, spermatofor sayıları 15 -103 arasında bulunurken N. caroli'nin potansiyel fekonditesi 551 ? 608 arasında, spermatofor sayıları 20 -74 arasında bulunmutur. Güneybatı Atlantik'ten örneklenen S. patagonica'nın potansiyel fekonditesi 7 ? 766 arasında, spermatofor sayıları 2 ? 229 arasında; N. caroli jeannae'nin potansiyel fekonditesi 215 ? 827 arasında ve spermatofor sayıları 9 ? 16 adet arasında bulunmutur. Rossinae subfamilyası üyelerinin Sepiolinae üyelerine göre daha yüksek potansiyel fekonditelere ve daha büyük yumurta çaplarına sahip oldukları bulunmutur. N. caroli'nin Güneybatı Atlantik'teki alt türü N. caroli jeannae'den daha yüksek potansiyel fekonditeye sahip olmasına karılık daha küçük yumurta çaplarına sahip olduu görülmütür. Bunun sıcaklık farkından ötürü oluan bir uyum olduu düünülebilir. ncelenen bütün örneklerin grup-senkronik ovülasyona ve aralıklı ve/veya sürekli yumurtlamaya sahip oldukları tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Reproductive biology of Semirossia patagonica (104 animals) and Neorossia caroli jeannae (27 animals) from Southwest Atlantic; Rossia macrosoma (189 animals) and Neorossia caroli (13 animals) from the Mediterranean were investigated and compared with other sepiolids. Potential fecundity of R. macrosoma ranged from 126 to 946 and spermatophore numbers varied from 15 to 103; that of N. caroli ranged from 551 to 608 and 20 to 74 respectively. Potential fecundity of S. patagonica from Southwest Atlantic was between 7 and 766 and spermatofor numbers ranged from 2 to 229. Another bobtail squid from Southwest Atlantic, N. caroli jeannae had 215 to 827 oocytes in the females? ovary and males had 9 to 16 spermatophores. Rossiin cuttlefishes had higher potential fecundities and larger oocytes than the subfamily Sepiolinae members. N. caroli from the Mediterranean had higher potential fecundity than its subspecies N. caroli jeannae from Southwest Atlantic but the oocyte diameters of N. caroli were smaller neither. Probably, this is an adaptation because of the temperature differences between the localities. It was thought that group-synchronous ovulation and thus intermittent and/or continuous spawning could occur within all the samples.