Manisa ilindeki paederinae (Coleoptera:Staphylinidae) altfamilyası türleri üzerinde sistematik araştırmalar
Systematic studies on the species of paederinae (Coleoptera: Staphylinidae) in Manisa, Turkey
- Tez No: 223007
- Danışmanlar: PROF. İ. ETHEM ÇEVİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Paederinae, Staphylinidae, sistematik, Manisa, Türkiye. VIII, Paederinae, Staphylinidae, systematic, Manisa, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışmada, Manisa İlindeki Paederinae altfamilyasına bağlı türler araştırılmış ve 16 cinse içinde yer alan 35 tür belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, Leptobium sp., aff assingi Bordoni, 1994 yeni tür olarak önerilmiştir. Achenium depressum (Gravenhorst, 1802) ve Pseudolathra tennenbaumi Bernhauer, 1932 türleri Türkiye'den ilk defa kaydedilmiştir. Yalnızca Antalya'da tip lokalitesinden bilinen Scopaeus alaniensis Coiffait, 1969 türü deskripsiyonundan sonra ilk defa sunulmuştur. Sunius pinnatus Assing, 2006 türü tip lokalitesinden tekrar kaydedilmiştir. Yakın zamanda tanımlanan ve yalnızca İzmir'de tip lokalitesiden bilinen Leptobium bozdaghense Assing, 2006 türü Manisa'da da saptanmıştır. Belirlenen türlerden, Medon fusculus (Mannerheim, 1830), Sunius pinnatus Assing, 2006 ve Scopaeus gracilis (Sperk, 1835) dışındaki türlerin tamamı Manisa için yeni kayıtlardır. Leptobium bozdaghense Assing, 2006; Pseudobium anatolicum Assing, 2006; Scopaeus alaniensis Coiffait, 1969; Scopaeus cariensis Frisch, 2002; Scopaeus minutoides Coiffait, 1969; Sunius pinnatus Assing, 2006 ve Sunius anatolicus Assing, 1995 türleri Türkiye için endemik türlerdir. Bu çalışma ile belirlenen türlere ait sistematik ve faunistik bilgilerin yanı sıra ekolojik ve biyolojik notlara da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, fauna of Paederinae from Manisa Province of Turkey were studied and 35 species belonging to 16 genera were recorded. In conclusion of the studies, Leptobium sp., aff assingi Bordoni, 1994 is suggested as the new species. Achenium depressum (Gravenhorst, 1802) and Pseudolathra tennenbaumi Bernhauer, 1932 are recorded from Turkey for the first time. Scopaeus alaniensis Coiffait, 1969 represented the first record since the describtion of the species, which has become known only from Antalya Province. Sunius pinnatus Assing, 2006 is re-recorded from the type locality. Leptobium bozdaghense Assing, 2006 is very recently described species was previously known from only type locality in İzmir and is recorded from Manisa for the first time. All species except for Medon fusculus (Mannerheim, 1830), Sunius pinnatus Assing, 2006 and Scopaeus gracilis (Sperk, 1835) were recorded for the first time in Manisa. Leptobium bozdaghense Assing, 2006; Pseudobium anatolicum Assing, 2006; Scopaeus alaniensis Coiffait, 1969; Scopaeus cariensis Frisch, 2002; Scopaeus minutoides Coiffait, 1969; Sunius pinnatus Assing, 2006 and Sunius anatolicus Assing, 1995 are endemic to Turkey in the collecting of this study. With this study not only are the systematic and faunistic informations, about determined species given but also ecological and biological notes are attached.