Manisa ilindeki Scoliidae (Hymenoptera) familyası türleri üzerinde taksonomik araştırmalar
The taxonomic researches on the species of Scoliidae (Hymenoptera) family in Manisa
  1. Tez No: 149575
  2. Yazar: SİNAN ANLAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ETHEM ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hymenoptera, Scoliidae, Manisa, taksonomi, Hymenoptera, Scoliidae, Manisa, taxonomy
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET MANİSA İLİNDEKİ SCOLİİDAE (HYMENOPTERA) FAMİLYASI TÜRLERİ ÜZERİNDE TAKSONOMİK ARAŞTIRMALAR ANLAŞ, Sinan Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof: Dr. t Ethem ÇEVİK Ağustos 2004, 87 sayfa Mayıs 2002-Temmuz 2004 tarihleri arasında Manisa İline yapılan araştırma gezilerinde, 51 lokaliteden Scoliidae familyasına ait 257 örnek toplanmış ve gerekli değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırma sonunda bu familyaya bağlı Colpa klugii (Vander Linden, 1827); Colpa sexmaculata (Fabricius, 1782); Colpa quinquecincta quinquecincta (Fabricius, 1793); Dasyscolia ciliata (Fabricius, 1787); Megascolia maculata maculata (Drury, 1773); Scotia hirta hirta (Schrank, 1781); Scotia fatiax Eversmann, 1849; Scotia galbula (Pallas, 1771); Scotia sexmaculata sexmaculata (O. F. Mailer, 1766); Scotia asiella Betrem, 1935 taksonları saptanmıştır. Bunlardan Colpa quinquecincta quinquecincta dışındaki taksonlar Manisa İli için yeni kayıttır. Bu çalışma ile belirlenen türlere ait taksonomik bilgilerin yanı sıra biyolojik ve ekolojik bilgilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE TAXONOMIC RESEARCHES ON THE SPECIES OF SCOLHDAE (HYMENOPTERA) FAMILY IN MANİSA ANLAŞ, Sinan M.SC in Biology Supervisor: Prof. Dr. İ. Ethem ÇEVİK August 2004, 87 pages At the excursions in Manisa between the dates 2002, May-2004, July 257 specimens belonging to the family Scoliidae were collected from 51 location and the necessary evaluations were made. In conclusion of the studies, Colpa klugii (Vander Linden, 1827); Colpa sexmaculata (Fabricius, 1782); Colpa quinquecincta quinquecincta (Fabricius, 1793); Dasyscolia ciliata (Fabricius, 1787); Megascolia maculata maculata (Drury, 1773); Scolia hirta hirta (Schrank, 1781); Scolia fallax Eversmann, 1849; Scolia galbula (Pallas, 1771); Scotia sexmaculata sexmaculata (O. F. Miiller, 1766); Scotia asiella Betrem, 1935 taxons belonging to Scoliidae family were determined. All taxons except Colpa quinquecincta quinquecincta were found the first time in Manisa. With this study not only are the taxonomic informations about determined species given, but also ecological and biological informations are attached.