Nano TiO2'in mamül derilerin bazı haslık değerlerine etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of nano TiO2 on some fastness properties of leathers
- Tez No: 223009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHZAT ORAL BİTLİSLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deri Mühendisliği, Leather Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nanoteknoloji, nano-titanyumdioksit, deri, finisaj, kendi kendini temizleme, UV koruyuculuk
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Tezde; mamul derilere kendi kendini temizleme ve UV koruyuculuğu özelliklerinin kazandırılmasında nano TiO2'in etkisi araştırılmıştır. Öncelikle, 5-10 nm partikül boyutuna sahip toz formdaki nano TiO2, poli etilen glikol ile 1:1 oranında pasta formuna getirilmiştir. Pasta formuna getirilmiş nano TiO2 mamul derilerin finisaj işleminde iki farklı aşamada kullanılmıştır. İlk olarak, beyaz keçi derilerinin alt finisaj katında pigment oranı üzerinden %25 ve %50 oranında kullanılmıştır. İkinci denemede, beyaz keçi derilerinin üst finisaj katında hidrolak oranı üzerinden %25, %50, %75 ve %100 oranlarında kullanılmıştır. Bu şekilde finisaj işlemi uygulanmış derilerin UV koruyuculuğu ve kendi kendini temizleme özellikleri incelenmiştir. Kendi kendini temizleme özelliğinin kontrolü için; insan kiri, kahve kiri ve çamur kiri kullanılmıştır.Çalışma sonunda, nano TiO2'in UV ışığına maruz kalan derilerin sararmaya karşı dayanımlarını yükselttiği ve en iyi sonucun nano TiO2'in derilerin üst finisaj katında %100 oranında kullanıldığı denemelerden elde edildiği saptanmıştır. Yine; üç kir tipi için nano TiO2'in fotokatalitik özelliğe sahip olduğu ve UV ışığına maruz bırakıldığı süreye bağlı olarak kendi kendini temizleme özelliğinin arttığı tesbit edilmiştir. Kendi kendini temizleme özelliği bakımından en iyi sonuç, nano TiO2'in derilerin üst finisaj katında %100 oranında kullanıldığı denemelerden 24 saat sonunda elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis the effect of nano TiO2 on development of self-cleaning and UV protection activities in leather goods is investigated. First of all, nano TiO2 powder which has 5-10 nm particle size has been composed into paste form with PEG in proportion of 1:1. The nano TiO2 in paste form has been used in two different processes in finishing of leather : In the first experiment, it has been used in base coat of the white goat leathers with 25% and 50% ratios over the pigment amount. In the second experiment, it has been used in top coat of the white goat skins with 25%, 50%, 75% and 100% ratios over the hydrolacquer amount. Self-cleaning and UV protection activities of such finished leathers have been investigated. Stains of human, coffee and mud were used to check the self-cleaning activity.The results indicate that the use of nano TiO2 enhanced the fastnesses of leathers under UV radiation and the best result was obtained when nano TiO2 was used at the top coat finishing of the skins with 100% ratio. In addition, it was determined that nano TiO2 exhibited a good photocatalytic activity for all of the three types of stains and self-cleaning activity increased depending on the exposure to UV. When self-cleaning was considered, the best result was obtained with 100% nano TiO2 content in top coat of finishing after 24 hours.Key words : Nanotechnology, nano-titaniumdioxide, leather, finishing, self-cleaning, UV protecting.