Çeşme bölgesi aktif fay hatlarındaki kaplıcalarda radon anomalileri ile sismik aktiviteler arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of relationship between radon anomalies and seismic activities in thermal spring onfault zone of Çeşme region
- Tez No: 223010
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET N. KUMRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radon, termal, deprem
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Deprem tahmini araştırmalarda en yaygın tekniklerden biri aktif sismik alan topraktlarındaki radon konsantrasyonlarının ölçülmesidir.Ocak 2006 ile Ocak 2007 tarihleri arasında Türkiye'nin batısında yer alan Çeşme bölgesinde haftalık olarak 6 istasyonda sıcak su kaynaklarında radon verileri kaydedilmiştir. Radon konsantrasyonları sıcak su kaynaklarında kollektör yöntemi ile çevresindeki topraklatda ise nükleer iz kazıma detektörleri ile belirlenmiştir.(LR 115 katı hal nükleer iz kazıma detektörü) Veriler, toprakta yeterli derinliğe gömülen filmlerin 100X büyütmeye sahip sayısal mikroskop aracılığı ile elde edilmiştir.Filmlerin okunması radondan kaynaklı alfa radyasyonunun filmler üzerinde bıraktığı izler aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Kollektör metodunda sıcak su kaynaklarından alınan sular köpürtülmüş ve elde edilen gaz vakumlanarak çelik kaplara aktarılmıştır.Çelik kaptan izole edilmiş levhaya ve kaba 600V elektrik verilmiştir. Kollektör metodu ile elde edilen sonuçlar 33.24 Bq L-1 ile 1.38 Bq L-1 aralığında, film metodu ile elde edilen sonuçlar 2460 iz /cm-2/ hafta ile 250 iz /cm-2/hafta aralığında değişmektedir.Sonuçların değerlendirilmesinde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlem ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Sismolojik Laboratuarı'ndan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the widely used techniques for earthquakes prediction research is radon concentration measurements eithin the seismo-active area. Thermal water radon data were recorded at weekly intervals from six monitoring sites of Çeşme region fault system in Western Turkey during January 2006 and January 2007. Radon concentrations were determined by using collector method in thermal water sources and solid state nuclear track detector method in soils around thermal water sources (LR-115 Solid State Nuclear Track Detector). The data were obtained reading films that buried into sufficient depth of soil, using handmade 100x magnification of digital microscope. Reading was performed by counting tracks that remained from alpha radiation of radon decay on films. In film process, they have been bath with %10 of NaOH solution. In the collector method, thermal waters were foamed and gas was taken into steel chamber that was vacuumed. In the chamber 600volt electric was applied to the body of chamber and cupper plate that was insulated from steel. The results obtained with the method of collector vary between 33.24 Bq L-1 and 1.38 Bq L-1, and the results obtained with LR-115 detectors vary between 2460 track /cm-2/week and 250 track /cm-2/week. In the evaluation of the results, the seismic data reported by Bogaziçi University Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute, Seismological Laboratory were used. Keyword: radon, thermal, earthquake