Ship airwake analysis by computational fluid dynamics methods
Gemi üst yapı aerodinamiğinin hesaplamalı akışkanlar dinamiği yöntemleriyle incelenmesi
  1. Tez No: 223036
  2. Yazar: HAKAN YEŞİLEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FIRAT OĞUZ EDİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Uçak Mühendisliği, Marine, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gemi Üstyapısı, İz Bölgesi, Türbulans Modelleri, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği, Ship?s Superstructure, Ship Airwake, Turbulence Modelling, Computational Fluid Dynamics
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, havacılıkta kullanılmak üzere tasarlanmamış gemilerin üst yapısında oluşan akım alanını, hesaplamalı akışkanlar dinamiği yöntemleriyle incelemeyi amaçlamaktadır. Bu, helikopter/gemi etkileşimini içeren karmaşık akım alanlarının hesaplanmasında ilk adımdır. Çalışmadaki sayısal sonuçlar ticari hesaplamalı akışkanlar dinamiği çözücüleri CFX 10.0 ve FLUENT 6.2.16 kullanılarak elde edilmiştir. İki adet genelleştirilmiş gemi geometrisi ile DD-963 sınıfı bir geminin basitleştirilmiş modeli üzerindeki akım alanı bu çalışmanın kapsamı içindedir. Hesaplamalarda birbirinden farklı çok sayıda sayısal ağ yapısı ve farklı türbulans modelleri kullanılmıştır. Daimi ve daimi olmayan durumlar için çok sayıda analiz yapılmış, elde edilen sonuçlar, doğrulama amacıyla, rüzgar tüneli deneylerinden elde edilen yüzey basınç katsayıları, boyutsuzlaştırılmış hızlar ve akım görüntüleme verileriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is concerned with computational predictions of the highly unsteady turbulent airwake of nonaviation ships. This is the first step in studying complex flow field of fully coupled helicopter/ship interaction. Numerical simulations carried out in this study are performed by using commercial CFD solver CFX 10.0 and FLUENT 6.2.16. The flow around two generic frigate models and a simplified DD-963 class destroyer is investigated. A number of different mesh topologies and various modified turbulence models are used. Calculations were carried out for steady and unsteady conditions. Predicted results are partially validated against measured surface pressure, normalized velocity and wind tunnel flow visualisation data.