DOCOL 22MnB5 çeliğinin balistik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of ballistic properties of DOCOL 22MnB5 steel
  1. Tez No: 223035
  2. Yazar: MUSTAFA USLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Balistik, Docol 22MnB5 Bor çeligi, Ballistics, Docol 22MnB5 Boron Steel
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüzde haberlerde ve gazetelerde insanların terörle ne kadar ciddi bir sekilde karsı karsıya kaldıgını hergün görmekteyiz. Kaybedilenlerin geri dönüsü olmamaktadır. Bunu önlemek için tüm ülkeler güvenlik önlemlerine daha fazla yatırım yapmaya baslamıs ve bu konudaki çalısmalara agırlık vermistir. Çalısmamızda öncelikle balistik nedir, hangi alt dallara ayrılır açıklamalarıyla balistik konusuna deginildi. Balistigin kelime anlamı kavrandıktan sonra konuyla ilgili daha önce yapılmıs arastırma, çalısma ve deneylere deginildi. Bir mermi ve hedef malzeme birbirlerinden nasıl etkilenir sorusunun cevabı arastırıldı. Balistik bir malzemeye ve merminin havadaki hızına ait, çarpma anındaki, hemen önce ve sonraki dataları toplayabilmek için literatürde hangi deney metodları kullanılıyor ve nasıl kullanılıyor soruları arastırıldı ve açıklamalar getirildi. Merminin hızı, malzemede bıraktıgı iz derinligi, merminin enerjisi, ivme, yer degistirme ölçümü için kullanılan deneylerden bahsedildi. Tezimizin ana konusu ve kullanılan malzeme Docol 22MnB5 Bor Çeligi olarak Borun özelliklerinden, malzemede ne gibi etkiler yaptıgından bahsettikten sonra tezin deneysel bölümüne geçildi. Docol 22MnB5 sacı Maslak İTÜ KOSGEB de MetalForm Müh. Tasarım ml. San. Ltd. Sti. tarafından ithal edildi ve ısıl isleme uygun olan bu saca elektrik akımı altında çok hızlı ısıtmadan sonra kalıpta yine çok hızlı sogutma islemi uygulandı. Bu sayede saca dayanımını arttıran martenzitik ve beynitik bir özellik kazandırıldı. Literatürde balistik malzemelerle ilgili yapılan deneyler sertlik deneyi, mikroyapı testi ve çekme deneyidir. Çalısmamızda sertlik, mikroyapı, çekme deneyleri seçildi. Bunlara ek olarak mermiyle özel bir poligonda atıslar yapılarak kıyaslama imkanı bulundu. Deney numunelerine atıslar yapıldı. Bu deneyler sonucunda malzemenin balistik yapısı ile ilgili yorumlar yapıldı.
Özet (Çeviri)
Today in news and newspapers we see how people is under big problem with terror. Human can?t get the losts and death livings back. To prevent this, all the countries make more enterprises and givemore importance to the ballistic studies. In our study firstly we described what is the ballistic, which sub-sections does it has. After this previous studies, experiments and works mentioned. We try to explicate the behaviour of projectile and target against each other. In literature, to collect the datas for projectile and target which experimental methods are used? We mentioned how studiers find the projectile energy, velocity, displacement...etc. After, described what is Bor and which characteristics does bor add to steel Docol 22MnB5 bor steel as the main subject of our thesis. We passed to the experimental study of our thesis. Docol 22MnB5 steel is imported by MetalForm Maslak Company. This steel is a type of water hardening steel. Before the experiments we hardened the steel with the MetalForm. Firstly in an electrical resistance circuit the steel heated to austenitic area in a very short time of 4 seconds and then very rapidly the steel given die-hardening to gain martensitic and bainitic structure. So the steel?s strength is increased plus to ballistic gaining. In literature the experiments for the ballistic are hardness test, microstructure analysis and tensile test. Plus to these we did a projectile shooting tests to our steel. And compared the results with the tests.