Yer altı yapılarının depreme dayanıklı tasarımı
Earthquake resistant design of underground structures
- Tez No: 223051
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEKİ HASGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeraltı Yapıları, Deprem Tasarımı, Zemin-Yapı Etkilesimi, Underground Structures, Seismic Design, Soil-Structure Interaction
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalısmada, yeraltı yapılarının deprem altındaki davranısı zemin-yapı etkilesimialtında incelenmistir. Deprem dalgalarının zeminde meydana getirdigi serbest alan sekildegistirmelerinin ve bu sekil degistirmelerin yeraltı yapısında meydana getirdigiyüklerin hesabı için dinamik ve statik analiz yöntemleri ele alınmıstır. Yeraltı yapılarınıdeprem esnasında etkileyebilecek zemin hasarları hakkında örnekler verilmis veönerilerde bulunulmustur. Yeraltı yapısı ve deprem arasındaki iliski yapı ekseniboyunca ve yapı ekseni boyuna dik olmak üzere iki kısımda incelenmis, farklı depremdalgası tiplerinin yapıda meydana getirdigi sekil degistirmeleri ve bu sekil degistirmelerneticesinde ortaya çıkan iç kuvvetlerin hesabı için bagıntılar elde edilmistir. Yeraltıyapılarındaki zemin-yapı etkilesimi probleminin çözümü için sayısal modellemeyöntemlerine alternatif hesap yöntemleri ele alınmıstır. Yeraltı yapılarının sismiktasarımda izlenebilecek basitlestirilmis bir yöntem sunulmus ve bu yönteme göre sayısaluygulamalar yapılmıstır. Sonuç olarak yeraltı yapılarının depreme dayanıklıtasarımında zemin-yapı etkilesimi probleminin çözümü için önerilen yönteminmühendislik açısından yeter yakınsaklıgı sagladıgı gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study earthquake response of underground structures is investigated under soilstructureinteraction. Seismic wave induced free field ground deformations and freefield deformations induce structural loads are considered by dynamic and staticanalyzing procedures. Ground failures that can affect underground structures duringearthquake are sampled and recommendations are given about these ground failures.Relation between earthquake and structure is discussed in longitudinal direction andperpendicular to longitudinal direction of structure. Equations are obtained forcalculations of structural deformations and loads under different types of seismic waves.Alternative computation procedures are recommended instead of numerical modelingmethods for solution of soil-structure interaction problem of underground structures. Amethod which should be followed during seismic design of underground structures isgiven. Numerical applications are performed according to this method and results arediscussed. In Conclusion, method for earthquake resistant design of undergroundstructure is good approach from engineering view.