İşe alım süreci ve bir uygulama
Recruitment process and an application
  1. Tez No: 240192
  2. Yazar: SEÇİL GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SELAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşe Alım Süreci, Personel Seçimi, Recruitment Process, Personnel Selection
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Günümüzde işletmelerin rekabet avantajı yakalayabilmesi için insan kaynağını doğru yönetmeleri gerekir. İnsan kaynağının yeri asla başka bir kaynakla doldurulamaz. İnsan, bir işletmenin faaliyet gösterebilmesi için gerekli olan herşeyi sağlar, organize,eder, yönetir ve bu sebeple girdilerin hepsine hükmeder. Başarısız bir seçim süreci işletmedeki tüm işlerin aksamasına, kaynakların verimsiz kullanılmasına yani işletmenin başarısız olmasına neden olacaktır. İşletmelerin başarısı doğru personeli bulmak, seçmek ve işletme amaçları doğrultusunda yönlendirmekle gerçekleşir.Bu çalışmada insan kaynakları yönetiminin en önemli fonksiyonu olan personel seçim sürecinden bahsedilmiştir. Personel ihtiyacının belirlenmesinden personelin işe yerleştirilmesine kadar tüm süreç adım adım incelenmiştir. İşe alım sürecinde kullanılacak yöntem adaylara sahip olduğu özellikleri gösterebilmeleri ve kendilerini en pratik şekilde ifade edebilmeleri için fırsat vermelidir. İşe alım sürecinde şirket yapısına ve pozisyonun gerektirdiği yetkinliklere sahip elemanın seçilmesi ancak her iki tarafın da birbirini tanımasını sağlayan yetkinlik bazlı mülakatla gerçekleşir. İşe alım sürecinin aşamalarına yer verildikten sonra günümüzde önemi anlaşılan yetkinlik bazlı mülakatın işe alımda şirketlere sağladığı yararlara da değinilmiştir. Veriler lojistik sektöründe faaliyet gösteren uluslararası iki firmadan yapılandırılmış mülakat yöntemi ile temin edilmiştir. Firmalarla yapılan görüşmede firmalarla ilgili genel bilgiler alındıktan sonra işe alım sürecinin aşamaları hakkında bilgi alınmıştır. Bu iki şirket tarafından mülakat olarak yetkinlik bazlı mülakatın uygulandığı ve bu yöntem ile çalışanların performansının ve memnuniyetinin arttığı bu sebeple personel devir oranın düştüğü tespit edilmiştir. Personel devir oranın düşmesi, personel seçim maliyetlerinin azalmasını sağladığı için yetkinlik bazlı mülakatın firmalar tarafından tercih edilmesini bir diğer nedenidir.
Özet (Çeviri)
Today, businesses are required to properly manage their human resources in order to obtain competitive advantage. Human resources can never be replaced by another element. Human being provides everything necessary for operation of a business;organizes, manages and therefore controls all of the inputs. An unsuccessful selection process leads to disruption of all operations, inefficient resource utilization, in other words failure of the business. Success of companies depends on finding and selecting the right personnel as well as directing them in line with the goals of the business. In this study, the most important function of human resource management - personnel recruitment process ? is discussed. Whole process ranging from determination of personnel needs to employment of individuals is analyzed step by step. Method to be applied in recruitment process should allow candidates to demonstrate their skills and talent, and to express themselves in the most practical manner possible. Candidates who are equipped with competencies required by the vacant positions and who fit to the structure of the hiring company are selected only through competency based interviews, during which candidates and the hiring companies get acquainted with each other.In this study, stages of the recruitment process are explained and then the advantages which the companies benefit during recruitment process from the competency based interviews, significance of which has been recognized at the present day, are mentioned. The data is received from two international companies operating in logistics sector by way of structured interview method. General information about the companies and the details of the stages of the recruitment process are obtained during the interviews held with the said companies. We have concluded that the competency based interview method is used by the aforesaid companies during recruitment process and that the method leads to performance enhancement and increased job satisfaction and therefore decrease turn over rate among employees. Another reason that companies prefer competency based interviews is because the decrease in the turn over rate means reduction in personnel selection costs.