Tarihi köprülerin digital fotogrametri tekniği yardımıyla modellenmesi
Modelling of historical bridges by the means of digital photogrammetry
  1. Tez No: 223126
  2. Yazar: EMİN ÖZGÜR AVŞAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DURSUN ZAFER ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal gerçeklik, 3B modelleme, Yersel fotogrametri, Tarihi yapılar, Virtual reality, 3D modeling, Terrestrial photogrammetry, Historicalmonuments
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Harita üretimi amaçlı olmayan fotogrametrik uygulamaların çogu mimarlıkfotogrametrisi amaçlıdır. Binlerce yıllık uygarlık tarihi içinde insanın dogrudan veyadoga ile birlikte yarattıgı ve bizim bugün ?Kültür Mirası? diye adlandırdıgımız belgelerikoruma olayı, çagımızda insanlıgın ortak sorunu olarak kabul edilen ve üzerinde önemledurulan bir olgudur.Anadolu yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipligi yapmıstır. Bu sayede tarihi vekültürel önemi yüksek mimari yapılara sahiptir. Bu çalısmada Mimar Sinan'ıneserlerinden biri olan Kapuagası Köprüsü çalısma alanı olarak belirlenmistir. Üçkemerli olan köprü; yaklasık olarak 75 m uzunlugunda 6 m genisligindedir. Edirne-İstanbul yolu üzerinde yeni köprünün yapılması ile kullanım dısı olmustur.Bu çalısmada; tarihi köprünün yersel fotogrametrik tekniklerle digital olarakfotograflanması amaçlanmıstır. Köprüyü olusturan her bir tasın 2B ve 3B koordinatlarıdigital resimlerden elde edilmistir. Bu koordinatlar köprünün degisik ölçeklerderölevelerin üretilmesi amacıyla kullanılmıstır. Bu veriler ayrıca köprünün sanalmodelini üretmek amacıyla da kullanılmıstır. Üretilen sanal modelden ?avi? formatındakısa bir video yapılmıstır. Bu model ve video; geleneksel yöntemlerle çok zor ve zamanalıcı olan kültürel mirasın korunması ve dokümantasyonun yapılması çalısmalarının, buçalısmada belirtilen tekniklerle yapılmasının avantajlarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Most of the non topographic application of photogrammetry is related to architecturalphotogrammetry. When we look at the thousand years of the history of the civilization, acommon problem for all mankind and which is accepted as a very important point atour time, is saving the valuable monuments and documents created by mankind or inpartnership with the nature, is“Saving the Cultural Heritage”.Anatolia has been the cradle of many civilizations for thousands of years. Thereforethere are many important monuments architecturally and culturally. In this studyKapuagası Bridge which is one built of the Architect Sinan has been selected as studyobject. It is approximately 75 meters in length and 6 meters in width with three arches.After the construction of a new bridge on the Edirne-Istanbul high-way, KapuagasıBridge has become out of usage.In this study; it is aimed to digitally photographed the historical bridge by the means ofthe terrestrial photogrametric techniques. 2D and 3D coordinates of each single stonesof the bridge were obtained from digital images. These coordinates were used to preparesketches of the bridge in different scales. Those data also used to forming virtual modelof the bridge. Using this model a short video which is in ?avi? format was prepared. Thismodel and video indicates the capability of these techniques in the preserving anddocumentation of cultural heritage, which is very difficult and time consuming with theconventional methods.