Perde-çerçeve sistemlerin dinamik analizi
Dynamic analysis of shear wall-frame systems
  1. Tez No: 223125
  2. Yazar: BEDRİ SİNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BAKIRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik Analiz, Rijitlik Matrisi, Perde-Çerçeve Sistemler, TekAçıklık Yöntemi, Esdeger Çerçeve Yöntemi, Dynamic Analysis, Rigidity Matrix, Shear wall-frame systems, One baymethod, Equivalent Frame Method
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalısmada, perde-çerçeve karma sistemlerin yatay yükler altında analizi yapılırken,çesitli yaklasık yöntemler kullanılması durumunda gerçek sonuçlara ne kadaryaklasılacagı incelenmistir. Serbestlik derecelerine göre sistemlerin serbest ve zorlanmıstitresimleri incelenmis, hareket denklemleri ve rijitlik matrislerinin olusturulmasıkonularına deginilmistir. Çok katlı yapıların analizlerinde kullanılan yaklasıkyöntemlerden olan, Tek açıklık yöntemi, moment sıfır noktası yaklasımı ve esdegerçerçeve yöntemi incelenmistir. Betonarme perdenin kullanım amaçları, sayısal vebilgisayar modeli incelenmis, bosluksuz perdeler üzerinde kesme kuvvet ve zemindeformasyonu etkilerine deginilmis ve bosluklu perdelerin esdeger çerçeve olarakideallestirilmesi anlatılmıstır. Perde-çerçeve karma tasıyıcı sistemlerin davranısıincelenmis, karma sistemlerin, esdeger çerçeve yöntemi ile seri baglı çerçeve olarak nasılideallestirilecegi anlatılmıs ve bu esdeger çerçevede yatay yüklerin nasıl dagıtılacagıkonularına deginilmistir. Sayısal bir örnek yaklasık yöntemler kullanılarak ve SAP2000paket programı kullanılarak çözülmüs ve analiz sonuçlarının karsılastırması yapılarak,yaklasık yöntemler ile yapılan analiz ile bilgisayar sonuçları arasındaki farklaryorumlanmıstır. Ayrıca bazı tasarım özelliklerinin degisimine göre yapı davranısın nasıldegistigi irdelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the approximate methods for the analysis of mixed shear wall-framesystems were examined and with a numerical example, the approximation of thesemethods to the real results was tested. And also the behavior of the system wasmonitored by changing various design values. The free and forced vibrations of thesystems related to the degrees of freedom was examined and also, the topics related tothe equations of motion and stiffness matrices were covered. Examinations for one baymethod, zero moment point analogy and equivalent frame, three of the approximatemethods for analysis of multi storey buildings, were covered. The purpose of the use ofreinforced concrete shear walls was examined using digital computer model, the effectsof shear force and soil deformation on shear walls with no opening was covered. Thebehavior of shear wall-frame mixed structural systems were examined, using theequivalent frame method, idealization of the mixed systems as serial connected frameswas mentioned and also the distribution of the internal forces, generated from lateralloads influencing this equivalent frame, was covered. The numerical example solvedusing both the approximate methods mentioned in the previous chapters and SAP2000software and finally the results of the analysis were included. The results of the analysisperformed in the chapter six were compared and the differences between the analysisresults of the approximate methods and the software were construed. In addition, thechanges in structural behavior considering the changes of design characteristics werecovered.