Osmancık (Çorum) kuzeydoğusunda yer alan volkaniklerin epitermal cevherleşme potansiyeli ve mavi kalsedon oluşumu
Potential of epithermal ore and blue chalsedony in northeast part of Osmancık (Çorum)
- Tez No: 223151
- Danışmanlar: PROF.DR. M. SEZAİ KIRIKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Epitermal, Hidrotermal, Mavi Kalsedon, Opal, Ephitermal, Hydrothermal, Blue Chalsedony, Opal
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu arastırma, Osmancık (Çorum)'a baglı Baltacı Mehmet Pasa mevkiinde yer alanAyvalı, Göçükbası, Hayrat Mahallelerini ve Göynük, Sahnadamı mevkilerini içine alan9km2'lik bir alanı kapsamaktadır. Saha çalısmaları öncesinde yapılan literatür çalısmasıneticesinde sahada epitermal bir olusum olacagı düsünülmüstür. Hidrotermal aktiviteyebaglı olarak degerli metal olusumları bilinmektedir. Ayrıca bununla birlikte yan kayaçolarak kalsedon, opal gibi yarıdegerli süs tası olarak degerlendirilebilir kayaçolusumlarına da sık rastlanmaktadır. Bu saptamalar neticesinde sahada hidrotermalalterasyonlar, alterasyona baglı varolabilecek kıymetli metal olusumları ve opalolusumları incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study ephitermal system was investigated in Çorum. Study area, which inOsmancık (Corum) Baltacı Mehmet Pasa Village, is 9km2 silificated zone. Metaloccuarence in ephitermal systems are known in all of the world and have more examples.Also in that systems some gang minerals can be found for making gemstones such aschalsedony, opal. Blongs to these verities, in this study was started. We exploratedpotential of metal occurance such as Au, Ag and gang mineral such as chalsedony, opal,etc.