Yara örtü malzemesi uygulamaları için yağ asidi temelli poliüretan filmlerin üretimi
Fatty acid based polyurethane films for wound dressing applications
- Tez No: 223150
- Danışmanlar: PROF.DR. FATMA SENİHA GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Poliüretan, Yag asidi, Biyomalzeme, Polyurethane, Fatty acid, Biomaterial
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Polimer malzemeler sahip oldukları pek çok özellikten dolayı biyomedikal alandaoldukça genis kullanım alanına sahiptir. Bunların içinde poliüretanlar, mekanik vefiziksel özelliklerini belirleyen parçalı polimerik karakterlerinden dolayı en önemligrupları olustururlar. Poliüretanlar organik isosiyanat grupları ile yüksek molekülagırlıklı polioller ve düsük molekül agırlıklı zincir ayarlayıcıların reaksiyonu sonucundaüretilirler. Poliüretan reaksiyonlarının reaktanları çogunlukla petrol temellidir. Buçalısmada, yara örtü malzemesi olarak kullanılmak üzere yag asidi temelli poliüretanfilmler üretilmistir. Polimerler iki asamada hazırlanmıstır. lk asamada, linoleik asit vegliserin esterlesme reaksiyonu gerçeklestirilmistir. kinci asamada ise esterlesmereaksiyonu ürünü, toluen 2,4-diisosiyanatla reaksiyona sokulmustur. Hazırlananpolimerler FT-IR ve NMR ile karakterize edilmistir. Polimerlerin molekül agırlıklarıGPC, termal özellikleri ise TGA ve DSC cihazları ile belirlenmistir. Döküm yöntemiylehazırlanan polimer filmlerin film, mekanik, biyoparçalanma, su absorpsiyonu vehidrolitik özellikleri incelenmistir. Filmlerin çapraz baglanma özellikleri DMA ilebelirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Polymeric materials are widely used in biomedical applications due to their desiredproperties. Among these, polyurethanes are one of the most important groups due totheir segmented block polymeric character which mainly determines their mechanicaland physical properties. Polyurethanes are the reaction product of organic isocyanates,high molecular weight polyols and low molecular weight chain extenders. The reactantsof polyurethanes are mostly based on petroleum. In this study, fatty acid basedpolyurethane films were produced as wound dressing materials. Polymers wereprepared in two steps. In the first step, linoleic acid and glycerol were esterified. In thesecond step, the esterification product was reacted with toluene 2,4-diisocyanate. Thepolymers prepared were characterized by FT-IR and NMR. Their molecular weightswere measured by GPC, and thermal properties were determined by TGA and DSC.Polymer films were prepared by casting-evaporation technique and characterized fortheir film, mechanical, biodegradation, water absorption and hydrolytic properties. Thecrosslinking properties of the films were determined by DMA.