Çeşitli bitkisel atıkların karbonizasyon yoluyla değerlendirilmesi
Evaluation of various vegetable residues by carbonization
  1. Tez No: 223161
  2. Yazar: DİDEM ÖZÇİMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEGÜL ERSOY MERİÇBOYU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokütle, Karbonizasyon, Karbonizasyon Kinetigi, Aktivasyon ve Adsorpsiyon, Biomass, Carbonization, Carbonization Kinetics, Activation and Adsorption
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalısmada, kayısı çekirdegi, fındık kabugu, üzüm çekirdegi ve kestane kabugu biyokütle numunelerinin, Jenkner tipi karbonizasyon retortu ve Termogravimetrik Analiz (TGA) cihazı kullanılarak, iki farklı sistemde karbonizasyonu gerçeklestirilmistir. Sıcaklık, ısıtma hızı, tanecik boyutu ve azot gazı debisinin karbonizasyon katı ürün verimleri üzerine olan etkisi arastırılmıstır. Biyokütle numunelerinin retortta gerçeklestirilen karbonizasyonları için istatistiksel degerlendirme yapılmıs ve karbonizasyon kosullarının katı ürün verimine etkisini gösteren ve korelasyon katsayıları 0.91-0.95 arasında degisen farklı ampirik esitlikler türetilmistir. Biyokütle numunelerinin termogravimetrik analiz cihazındaki karbonizasyonları, izotermal olmayan kosullarda gerçeklestirilmis ve karbonizasyon deneyleri sonucunda elde edilen veriler kullanılarak, BASIC dilinde yazılmıs bir bilgisayar programı ile karbonizasyon kinetik parametreleri hesaplanmıstır. Hesaplanan kinetik parametrelerin, numuneden numuneye ve kullanılan hesaplama yöntemi ile karbonizasyon kosullarına baglı olarak degistigi belirlenmistir Çalısmanın son kısmında, farklı hammadelerden farklı aktivasyon kosullarında aktif karbon üretimi gerçeklestirilmistir. Kayısı çekirdegi, fındık kabugu, üzüm çekirdegi ve kestane kabugu hammaddelerinden üretilen aktif karbonların, sıvı çözeltiden bakır adsorpsiyonu amacıyla kullanılabilirlikleri arastırılmıs ve adsorpsiyon deney verilerinin Freundlich ve Langmuir izotermlerine uydugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, carbonization process has been conducted on the samples of apricot stone, hazelnut shell, grapeseed and chestnut shell to determine the effects of carbonization temperature, heating rate, particle size and sweep gas flow rate on the solid product yields. The carbonization process is carried out in two different systems namely a Jenkner type fixed bed carbonization retort and Thermogravimetric Analyzer (TGA). To investigate the effect of carbonization parameters, a statistical design tecnique was applied to the experimental results obtained in retort system. Empirical equations which have high regression coefficients ranging from 0.91 to 0.95 were developed between the carbonization conditions and solid product yield. A computer program in BASIC was used to calculate the carbonization kinetic parameters from experimental nonisothermal thermogravimetric data of biomass samples. It was determined that the values of the kinetic parameters showed differences depending on the method of calculation, sample type and carbonization conditions. In the last part of study, activated carbon production from different raw materials at different activation conditions was achieved. The utility of apricot stone, hazelnut shell, grapeseed and chestnut shell activated carbons for the adsorption of copper ions were investigated. It was observed that the experimental adsorption results were successfully represented by Freundlich and Langmuir adsorption isotherms.