Nonparametric performance evaluation of Turkish mutual funds with data envelopment analysis
Veri zarflama metodu ile Türk yatırım fonlarının performans değerlendirmesi
  1. Tez No: 223160
  2. Yazar: ÖZGÜÇ AKDAĞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OKTAY TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım Fonları, Parametrik Olmayan Değerleme, Veri ZarflamaAnalizi, Mutual Funds, Nonparametric Evaluation, Data Envelopment Analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada 2002, 2003, 2004 ve 2005 yıllarına ait Türk Yatırım Fonlarının ( A Tipi veB Tipi) risk düzeyleri ve çeşitli maliyetlerine göre Veri Zarflama Analizi metoduylaperformans değerlendirmesi yapılmıştır. Veri Zarflama Analizi çok yönlüdeğerlendirmeye olanak tanıyan parametrik olmayan bir değerleme metodu olarak,geleneksel parametrik performans değerlendirme metotları karşısında öne çıkanalternatiflerden birisidir. Charnes, Cooper ve Rhodes'in 1978 yılındaki çalışmalarındanbu yana Veri Zarflama Analizinin önemi sürekli artmaktadır. Özellikle son yıllardaülkemizdeki Veri Zarflama Analizi araştırmalarının sayısında artış gözlemlenmektedir.Sermaye Piyasası Kuruluna bağlı tüm yatırım fonları tiplerine ve türlerine bağlı olarakbireysel ve topluca değerlendirilerek ilgili yılın en iyi performans göstermiş yatırımfonları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work the performance Turkish Mutual Funds(Type A and Type B) of years 2002,2003, 2004 and 2005 were evaluated with DEA method according to their risks andvarious costs. Data Envelopment Analysis (DEA) as a non-parametric method enablingmulti criteria evaluation, is one of the most prominent alternatives of traditionalparametric performance evaluation methods. Since the paper of Charnes, Cooper andRhodes (1978) DEA has an ever increasing importance among non-parametricperformance evaluation methods. Especially in recent years the number of DEAresearches carried out in Turkey has been increasing. All mutual funds quoted to theBoard of Capital Markets are sorted according to their types and kinds; and each grouphas been evaluated individually and together in order to determine best performedmutual funds of that year.