Hidrolik olaylarda açığa çıkan enerjinin ses bileşeninin saptanması
Determining the sound component of the energy caused by hydraulic events
  1. Tez No: 223170
  2. Yazar: MUSTAFA DİKMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEDAT KABDAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dalga enerjisi, Sualtı akustiği, Ses enerjisi, Hidrofon, Wave Energy, Underwater Acoustics, Sound Energy, Hydrophone
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada dalga enerjisi ile dalga ses karekteristikleri arasındaki ilişki sorgulanmıştır. Konu hakkındaki temel parametrelerin ve literatür çalışmasının yanısıra, laboratuvar ortamında düzenli ve düzensiz dalgaların hava ve sudaki ses kayıtları alınmış, bu kayıtlar filtre edilip analiz edilmiş ve bahsi geçen dalga ölçümleri ile karşılaştırılmıştır. Sualtı kayıtlarında, su altında ses kayıdı yapabilen hidrofon, ileri derece gelişmiş ses data transfer cihazı kullanılmıştır. Dalga seslerinin kaydedilen zaman serileri; spektral analiz ve ileri derece gelişmiş ses analiz yazılımının da yardımı ile bazı güvenilir filtreler kullanılarak tetkik edilmiştir. Deney sonuçları, dalga ses karekteristiğini birçok faktörün etkilediğini göstermektedir. Fakat en baskın faktör dalganın kendisidir. Laboratuvar ortamında yapılan deneyler sonucunda elde edilen datalar kullanılarak; ses enerjisi, dalga tarafından yayılan enerjinin değerlendirilmesinde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the possible relationship between wave energy and wave sound characteristics is questioned. Not only fundamental parameters and very few literatures about the subject are presented, but also some sound recordings of regular waves in a laboratory basin made in air and in water are filtered, analysed and compared with the wave measurements from the aforementioned aspect. For the underwater sound recordings two hydrophones and a sound data converter were used. Recorded time series of wave sound are examined by spectral analyses and some certain filters with the aid of sound analysis software. Findings showed that a lot of factors influence the wave sound characteristics, but the major one is the wave itself. Using the data of the laboratory experiments the sound energy is also evaluated to define the dissipated energy by wave.