Türkiye'nin bayrak ve liman devleti olarak yükümlülükleri yerine getirmesi ve etkinliğinin sağlanması modeli
Port and flag state applications for the purpose of providing maritime safety and security, mandatory model related to liabilities and effectiveness of Turkey as both port and flag state
  1. Tez No: 223171
  2. Yazar: RAMAZAN AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Liman Devleti kontrolü, Bayrak Devleti kontrolü, Kıyı Devleti, Port State Control, Flag State Control, Coastel State
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Dünyadaki teknolojik gelismeler, paralelinde gemi endüstrisi ve deniz tasımacılıgındaki gelismeleri körüklemistir. Gemi tiplerinin, degisen teknolojiye paralel olarak çesitlilik arz etmesi ve gemi boyutlarının büyümesi sonucu denizlerde emniyet, güvenligin önemi daha da artmıstır. Ayrıca son yıllardaki gemi kazalarının artması deniz güvenligi konusunda yeni kuralları ve ülkelerin deniz güvenligi konusundaki düzenlemelere titizlikle uymaları, özellikle gemileri bulunan bayrak devletlerinin denizde güvenlikle ilgili zorunlu gereklere uymaları, uluslararası düzenlemeleri tanımaları gerekliligi ortaya çıkmıstır. Denizci ülke olma iddiasındaki bir ülkenin deniz güvenligi ile ilgili olarak gelistirilen düzenlemelere ve standartlara uyum saglaması gerekmektedir. Ancak deniz güvenligi açısından ülkemizin bir kıyı, liman ve bayrak devleti olarak, yönetim, standartlar, yasal düzenlemeler, bayrak ve liman devleti kontrollerinde önemli sorunları çalısmada ortaya konmustur. Bu çalısmada; Türkiye'nin dünya deniz ticaretinde hak ettigi yeri alabilmesi için bir bayrak devleti, Liman Devleti ve Kıyı Devleti olarak etkin ve verimli bir kontrol sistemi ile idari ve teknik altyapının kurulması gerektigi, deniz güvenliginin saglanması için uluslararası düzenlemelere taraf olunması gerektigi ortaya konmustur. Bundan hareketle idareye, denizde güvenligin artırılmasında ekinligi ve verimliligi saglayacak model düzenleme ortaya çıkarılmıstır.
Özet (Çeviri)
Developments in both the shipping industry and sea transportation run parallel with technological developments in the world. Rapidly changing varieties of ships due to technological advancement, along with ships increasing in size, highlight the significance of maritime safety and security. In previous years, shipwrecks have especially instituted new rules concerning this safety and security at sea. All countries are mandated to follow maritime safety and security regulations, but especially flag states must abide by these regulations and recognize international regulations as well. Turkey has not abandoned this goal to be a maritime country, but has not yet completed the task. A country wanting to achieve this goal must comply with regulations and standards pertaining to maritime safety and security. Notwithstanding this important issue, as a shore, port and flag states, Turkey faces critical problems in management, standards, legal regulations, flag and port state controls. Turkey will attain the position it deserves in international maritime trade, only when Turkey, as a flag, port and coastal state, has an effective and productive control system, administrative and technical infrastructure, and only when Turkey aligns these functions with international maritime safety and security regulations. For this reason, the model is designed to increase effectiveness and productivity in maritime safety and security.