Spin camlarında alt kritik boyut ve donmuş olasılık dağılımının ölçeklenmesi: Ara boyutlarda renormalizasyon-grubu çözümü
Rescaling of lower critical dimension and frozen probability distribution for spin glasses: Renormalisation group solutions for non-integer dimensions
  1. Tez No: 223174
  2. Yazar: ASLI TUNCER ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. NİHAT BERKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: spin camları, renormalizasyon grubu, faz geçisleri, ferromanyetik sistemler, spin glasses, renormalisation group, phase transitions, ferromagnetic systems
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
Bu çalısmada Spin Camı Faz Geçisi'nin kayboldugu alt kritik boyut dAK, 2 ve 3 arası boyutlarda, kesin çözüm kabul eden hiyerarsik örgüler kullanılarak incelenmistir. Çözülen 9 ayrı sistemin verilerine göre, dAK`nin 2.46 oldugu belirlenmektedir. Çözümler karısık ferromanyetik ve antiferromanyetik yerel etkilesmelerin dagılımının ölçeklenmesiyle, 200 dagılım niceliginin renormalizasyon grubu akıslarından çıkarılmıstır. Çalısmayı iki bölüme ayırmak mümkündür. Birinci bölümde Spin camlar ile ilgili genel bilgiler verildikten sonra, tez içinde, bunalım, hiyerarsik örgüler, ve kaotik spin camlar ile ilgili bilgilerin verildigi bölümler yer alır. Ara boyutlarda spin camlar için kurulan iki ayrı hiyerarsik model seti tanımlandıktan sonra bu setlere dahil olan farklı boyutlardaki modeller gösterilmistir. Bu iki ayrı grup modellerinin boyut ve diger karakteristikleri hakkında bilgi verilmistir. Renormalizasyon-Grubu yöntemi kullanılarak yapılan hesaplarda görülen paramanyetik, ferromanyetik ve spin camı fazı hakkında detaylı bilgiler verilmis, bu teori kullanılarak gelistirilen hesap açıklanmıstır. Çalısmanın ikinci bölümünde ölçeklenme sonucu elde edilen 200 dagılım niceliginin renormalizasyon-grubu akıslarından çıkarılan sonuçları, her iki ayrı model sistemi için farklı boyutlarda bulunmustur. Bu bölümde iki ayrı cins modelin, boyuta göre spin cam geçisi sıcaklıgı diyagramı ve diger sonuçlar yer almaktadır. Farklı model ve boyut özellikleri için yapılan analizler sonucunda elde edilen degerler, grafiklerle birlikte sunulmustur. Arastırmacıların bu konu üzerinde yapmıs oldugu çalısmalardan elde ettikleri sonuçlara da yer verilmistir. En son bölümde, yapılan çalısma ile ilgili bir degerlendirme bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, dAK, which is lower critical dimension of spin glass phase transition, is obtained by using hierarchical lattices between 2 and 3 dimensions. According to solved nine different systems, dAK was obtained as 2.46. The solutions were obtained from renormalization-group flows of 200 distribution quantities. The study can be separated two sections. In the first section, there is some information about spin glasses, and frustration, hierarchical lattices, chaotic spin glasses parts. The hieararchical lattices in non-integer dimensions were defined and two different model-sets were setteled. In calculations of these models by using renormalization-group theory, paramagnetic, ferromagnetic and spin glass phase were defined. There are some diagrams in last section, and there are some results about some different studies. In this study, the lower critical dimension of spin glass phase transition, dAK is found between 2 and 3 non-integer dimensions by using hierarchical latices. This lattices have absolute solutions. According to data of 9 different system, the lower critical dimension is found as 2.46 by using renormalisation-group theory. The results is found from renormalisation-group flows of 200 distribution quentities by rescaling distribution of mixed ferromagnetic and antiferromagnetic local interactions.