Toplam kalite yönetimi
Total quality management
- Tez No: 223173
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL GERDEMELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Quality, Total Quality Management
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Kalite kavramı, globallesen dünyanın endüstri ve sosyal hayat içinde en çok kullandıgı kavramlarından biri haline gelmistir. Sistem içinde kalite, gelismeleri tanımlayan bir kavram özelligi tasıdıgı için bu çalısma, kalitenin yönetim sistemleri üzerindeki etkisini incelemektedir. Gelisen dünyada ulusal veya uluslararası Pazar arayısları ve daha iyi rekabet mücadelesi verebilmek için, ürün ve süreç kalitesinin öne çıkarıldıgı yönetim sistemlerini de yeniden tanımlama geregi ortaya çıkmıstır. Yönetim sistemlerinin öteden beri kurumsal yapı içinde kullandıkları ?kalite? sözcügü, yeni gelismelerin ve arayısların belirleyen unsuru konumuna gelmistir. Kalite kavramının is dünyasında ortaya koydugu birikim ve Japonya'daki basarılı uygulamalar her alanda hayata geçirilmeye çalısılan ?Toplam Kalite Yönetimi? felsefesini dogurdu ve bütün dünyada hızlı bir yayılma gösterdi. Klasik yönetim anlayıslarından Toplam Kalite Yönetimi'ne gelinen süreç içinde isletme ve organizasyonlar; Kalite Muayene, Kalite Kontrol, Toplam Kalite, Toplam Kalite Kontrol ve Kalite Güvencesi gibi yönetim anlayısları ile tanıstı. ISO 9001 Kalite Sistemi Standartları ile birlikte Toplam Kalite Yönetimi, her ölçekteki kurulus için uygulanabilir ve gelismeye açık yönetim modeli olma özelligini kazanmıstır. Son on yıl içerisinde Toplam Kalite Yönetimi, tüm üretim süreçlerinde kayda deger uygulamalar ortaya koydugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Quality is one of the important concepts within industrial and social life of the global world having an effect of nearly all aspect of the organization from management to product servising. The term quality is now an important concept in defining new developments and improvements within the systems. This study examines the effect of quality in management systems. It has been vital to redefine the management systems which will promote process and product quality for a better competitiveness in national as well as international market sharing. It is well known today that the effect of quality in business has created a new philosophy called ?total quality management?. This philosophy has spread out rapitly in all over the world due to succesfull applications of Japaness. Total quality management has introduced several new approaches and understanding in traditional quality functions such as inspection, statistical quality control, total quality control, quality assurance etc. As a result of systematic quality improments, standartization became necessary to keep track of quality problems. This has created ISO 9001 quality assurance standarts. With this standarts, total quality management became applicable in nearly all type of business. There has been remarkable applications and succesfull implemantations of total quality management in manufacturing processes within the last decade.