İçten yanmalı dizel motorlarda biyodizel kullanımının motor performansına ve emisyonlarına etkisinin incelenmesi
The effects of using biodiesel on performance and emissions of internal combustion diesel engines
  1. Tez No: 223181
  2. Yazar: VOLKAN KIZILKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ERTUĞRUL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyodizel, Performans, Sıkıştırma Oranı, CFR, Emisyon, Yakıt Tüketimi, Biodiesel, Performance, Compression Ratio, CFR, Emission, Fuel Consumption
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Artan petrol fiyatları, enerji ihtiyacı, bağımsız enerji politikalarına duyulan ihtiyaç, çevre sorunları ve buna karşılık hızla azalan enerji kaynakları sebebiyle alternatif enerji kaynakları hakkında yapılan çalışmalar son yıllarda oldukça artmıştır. Üstünde çalışma yapılan en önemli alternatif enerji kaynaklarından bir tanesi de biyodizeldir. Hem yenilenebilir olması hem de kullanılmasıyla çevreye salınan zararlı gazların petrodizel ile rekabet edebilir durumda olması bu yakıtı önemli kılmaktadır.Bu çalışmada kanola ve soyadan elde edilmiş bir biyodizel (Hacimsel olarak %20 soya, %80 kanola içermektedir.) yakıt kullanılmıştır. Biyodizel yakıtın dizelle hacimsel olarak 15/85 (B15) oranında oluşturduğu karışım normal dizelle karşılaştırılmıştır.Deney, sıkıştırma oranı değiştirilebilir, tek silindirli, su soğutmalı Farryman_1977 tipi bir CFR Diesel motorunda yapılmıştır. Öncelikle normal dizel yakıtla çeşitli sıkıştırma oranlarında performans ve emisyon deneyleri yapılmış, daha sonra aynı sıkıştırma oranlarında biyodizel/dizel karışımı ile aynı deney tekrarlanmıştır. Bu iki yakıt için elde edilmiş olan deney sonuçları birbirleriyle karşılaştırılarak, sıkıştırma oranının ve yakıt tipinin motor performansına, ise ve diğer emisyon değerlerine etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The researches about alternative energy sources have increased in recent years as a result of increasing patrol prices, need of energy and having independent energy policies, environment problems and rapidly consuming energy sources. One of these alternative energy sources being worked on is biodiesel, due to being both renewable and competitive with petrodiesel on regulated emissions.In this research, biodiesel produced by canola and soy bean (In volumetric ratio of %20 soy bean and %80 canola) was used as a fuel. Mixture of biodiesel/diesel in volumetric ratio of 15/85 (B15) was compared to normal diesel fuel.CFR Diesel engine with variable compression ratio, water cooling and one cylinder in the type of Farryman_1977 was used in this research. In the first step, the test was done with normal diesel in different compression ratios as a performance and emission test, then it was repeated in the same compression ratios with the mixture of biodiesel/diesel. By comparing the results acquired from those two tests, the effects of fuel type and compression ratios on performance, soot and other emission values were analysed.