Türkiye'deki oyuncak sektöründe yeni ürün tasarımını tetikleyen faktörler
The factors that incite the new product desing in the Turkish toy market
  1. Tez No: 223203
  2. Yazar: HASAN OZAN RÜŞVANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZLEM ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Oyuncak Endüstrisi, Oyuncak, Ürün gelistirme, Toy Industry, Toy, Product Design
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Tezde Türkiye'deki oyuncak pazarının genel durumu belirlenmeye çalısılmıs ve Çin'den ithal edilen oyuncakların pazarı nasıl etkiledigi arastırılmıstır. Yerel pazar için Çin'den ithal edilen ucuz oyuncaklardan sonra birçok üretici firma iflas etmis ya da üretimi bırakarak oyuncak ithal etmeye yönelmistir. Ancak halen az da olsa üretim yapan oyuncak firmaları bulunmaktadır ve yeni ürün gelistirerek satmakta hatta ihracat yapmaktadır. Bu çalısmada firmaların yeni ürün tasarımı yapmasını tesvik eden sebepler arastırılmıs ve firmaların tasarım kabiliyetleri ögrenilmeye çalısılmıstır. Bu amaçla, Magic Toys'un, Pilsan'ın ve Fen Oyuncak'ın yetkilileri ile görüsülmüstür. Böylece firmaların Çin'in ithal oyuncakları karsısında nasıl hareket ettikleri, ürün tasarım süreçleri ve ürün tasarımı yapılmasını saglayan faktörler tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the general condition of the Turkish toy market is explored and how the imported chinese toys has affected the Turkish toy market is tried to be understood. After the chep Chinese toys was imported to the local market, most of the companies was closed or started to import toys instead of manufacturing. But stil there are few companies which are manufacturing toys in Turkey and also exporting them to the europen market. In this thesis, the factors that incite the new product design is explored and also the design capabilities of the companies is tried to be learned. For thi,s reason, some interviews made with the manufacture principles of the Magic Toys, Pilsan and the Fen Plastic. So the company?s strategies for the imported chinese toys, the reasons for designing new toys and the process of the designing a new product is explored.