Hermetik kompresör bileşenleri arasındaki ısı geçişinin incelenmesi
An investigation of the heat transfer characteristics among the hermetic compressor components
  1. Tez No: 223210
  2. Yazar: AHMET REFİK ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEYHAN UYGUR ONBAŞIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompresör, Isı Geçisi, Isı Akısı, Sıcaklık Ölçme, Sıcaklık Dagılımı, Compressor, Heat Transfer, Heat Flux, Temperature Measurement, Temperature distribution
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı-Akışkan Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez çalısmasında, hermetik sogutucu akıskan kompresörlerindeki ısı geçisi prosesleri teorik ve deneysel olarak incelenmis; kompresör bilesenleri üzerinde gerçeklestirilen çesitli tasarımların, kompresör bilesenleri arasındaki ısı geçisine; dolayısıyla kompresör performansına etkisi irdelenmistir. Tez çalısmasının üç ana kısmından ilkini olusturan ölçüm çalısmaları kapsamında; yüksek frekansta sıcaklık ölçümünün, kompresör içerisinde uygulanabilirligi incelenmis; kompresör içerisinde belirlenen noktalarda termokupllarla sıcaklık ölçümleri gerçeklestirilerek, kompresör içi sıcaklık haritası elde edilmis ve kompresör üzerinde belirlenen noktalarda ısı akısı ölçümleri yapılmıstır. Tez çalısmasının ikinci kısmını olusturan kavramsal tasarımlar kapsamında hem kompresör ısı geçis agının anlasılması, hem de elde edilen bilgiler ısıgında kompresör performansının arttırılması amacıyla kompresör üzerinde ve içerisinde çesitli tasarımlar gerçeklestirilmistir. Bu kısımda öncelikle, kompresör muhafazasının bir fan yardımı ile sogutulmasına yönelik bir hava kanalı tasarlanmıs ve farklı fan voltaj degerlerinde çalıstırılarak sıcaklık ve performans ölçümleri gerçeklestirilmistir. Bu çalısmanın akabinde, kompresör yag miktarı azaltılarak, yag miktarının kompresör bilesenlerinin sıcaklıkları ve kompresörün performansı üzerindeki etkisi incelenmistir. Yag savurma borusunun kaldırılması ile ilgili olarak yapılan çalısmalarda; yagın, kompresör üzerindeki sogutma etkisi irdelenmistir. Bu kısmın son bölümünde egzoz susturucusu ve egzoz borusunun muhafaza içindeki ısıtma etkisinin kompresör performansına ve komponentlerin sıcaklıklarına olan etkisi arastırılmıstır. Tez çalısmasının son adımı olarak, kompresör içi farklı kontrol hacimlerine ayrılarak bu hacimler arasındaki ısı geçisi mekanizmaları belirlenmistir. Böylece, kompresöre ait ısı geçis agı olusturularak, bu agın analitik olarak modellenmesi saglanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, heat transfer process? among the hermetic compressor components is studied theoretically and experimentally. In the experimental part of the study, conceptual designs on the components of the hermetic compressor were made to examine the effects on the heat transfer characteristics among the components and also compressor performance. The measurements on the compressor, includes; the investigation of the applicability of the high frequency temperature measurements in compressors, temperature measurements of the compressor components by using the thermocouples and analysing the thermal map of the compressor and also realizing the heat flux measurements, which were conducted on the specified components of the compressor . In the second major subject of the thesis, conceptual designs, which affect the heat transfer on the components and performance of the compressor, are applied. Firstly, an air duct with a fan application was designed to improve the heat transfer coefficient of the compressor shell. Secondly, the amount of the oil in the crankcase was reduced for researching the impression of the oil volume on the performance and the temperature distribution of the compressor. In additon to this, oil impelling tube was eliminated to obtain the cooling effect of the oil in the compressor. Finally, discharge tube and muffler?s heating effects in the compressor are examined through this study. In the last step of the thesis, compressor is divided to different control volumes for determing the heat transfer characteristics. Creating the heat transfer network and modelling this network are the main scopes of this section.