Ofislerin algısal ve eylemsel boyutta kişiselleştirilmesi: İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ofisleri örneği
Personalization of offices at visceral and behavioral level: Example of Istanbul Technical University Faculty of Architecture, Industrial Product Design Department offices
  1. Tez No: 223209
  2. Yazar: AHMET ENİS KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. H. ALPAY ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: ÜrünKullanıcı Etkileşimi, Ofis tasarımı, Kişisel Çalışma Alanı, Kişiselleştirme, ProductUser Interaction, Office design, Personal Workspace, Personalization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı, ofislerde kullanıcıların tercihleri ve kısıtlamalar doğrultusunda çalıştıkları ofisi algısal boyutta ve eylemsel boyutta nasıl kişiselleştirdiklerini anlamak ve bu kişiselleştirmelerden ofis kullanıcılarının beklentilerini ortaya koymaktır. Tez kapsamında öncelikle ürünkullanıcı etkileşimi ve bu etkileşimin farklı boyutları, kullanıcıların ofislerdeki ihtiyaçları ve ofis düzenlemeleri üzerine literatür araştırması yapılmıştır. Daha sonra alan çalışması olarak İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ofislerinde kullanıcılar ile röportajlar yapılmıştır. Sonuçlarda; alan çalışması bulguları ve literatür tartışılarak ofis içinde yapılan kişiselleştirmelerin nedeni ve ofis ortamına etkileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to reveal the visceral level and behavioral level personalizations of users in the office space and the users' expectations behind these personalizaions. The thesis starts with literature review on productuser interaction and the levels of this interaction, user needs in offices and office arrangements. Following the literature review a field study was conducted in I.T.U Faculty of Architecture, Department of Industrial Design offices, examining the personalizations of users made in their offices. In conclusions, the findigns from the field study and the literature were discussed revealing the personalizations at visceral and behavioral level, why users made these personalizations and how they affected the office environment according to users' expectations.