A Suitable roller compacted concrete for Kahramanmaraş-Suçatı Dam
Kahramanmaraş-Suçatı Barajı için uygun bir silindirle sıkıştırılmış beton
- Tez No: 75849
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN Y. ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Silindirle Sıkıştınlmış Beton, Uçucu Kül, Öğütülmüş Granule Yüksek Fırın Cürufu, Agrega vı, Roller Compacted Concrete, Fly Ash, Ground Granulated Blast- Furaace slag, Aggregate. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
öz KAHRAMANMARAŞ-SUÇATI BARAJI İÇİN UYGUN BİR SİLİNDİRLE SIKIŞTIRILMIŞ BETON KOÇAK, Eyüp Sabri Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turhan Y. Erdoğan Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Lütfullah Turanlı Ocak 1998, 130 sayfa Son yıllarda, bazı gelişmiş ülkelerdeki beton ağırlık barajlarının yapımında Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) Teknolojisi olarak adlandırılan yeni bir teknoloji kullanılmaktadır. SSB Teknolojisi yapım sürelerinin ve maliyetin azalmasma yol açmaktadır. Bu teknolojinin Türkiye'deki beton ağırlık barajları yapımında da kullanılması ile diğer ülkelerde elde edilen yararların elde edilebileceği şüphesizdir. Bu araştırmada, Kahramanmaraş Suçatı barajı için SSB yapımında kullanılabilecek, gerek teknik ve gerekse ekonomik açıdan en uygun olabilecek bölgesel veya o bölgeye yakın malzemelerin özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla iki tip portland çimentosunun, bir tip uçucu külün, bir tip öğütülmüş granule yüksek fırın cürufunun (ÖGYFC), değişik kombinasyonlardaki çimento-uçucu kül veçimento-cüruf karışımlarının ve bölgedeki altı değişik yerden temin edilen agregalann özellikleri incelenmiştir. En uygun malzemelerin kullanılmasıyla değişik betonlar yapılmış ve en uygun karışım önerilmiştir. Tezin birinci bölümü, Silindirle Sıkıştırılmış Beton hakkında genel bilgileri ve çalışmanın amaç ve kapsamını içermektedir. Silindirle Sıkıştırılmış Betonda kullanılan malzemeler ve oranlan 2. bölümde tartışılmıştır. S SB 'un özellikleri ve daha önce yapılmış çalışmalar 3. bölümde verilmiştir. Silindirle Sıkıştırılmış Betonu oluşturan malzemeler (çimento, uçucu kül, cüruf ve agrega) ile ilgili deney programı 4. bölümde açıklanmıştır. Test sonuçlan, çıkanlan sonuçlar ve öneriler, sırasıyla 5., 6. ve 7. bölümlerde yer almıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SUITABLE ROLLER COMPACTED CONCRETE FOR KAHRAMANMARAŞ-SUÇATI DAM KOÇAK, Eyüp Sabri M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Turhan Y. Erdoğan Co-supervisor: Dr. Lütfullah Turanlı January 1998, 130 pages In recent years, some countries are using a new technology, called Roller Compacted Concrete (RCC) Technology, in building of some of their concrete gravity dams. RCC Technology leads to savings in construction period and costs. There is no doubt that application of this technology in Turkey will provide the same benefits obtained in other countries in constructing concrete gravity dams. In this investigation, local materials in Kahramanmaraş region or near that region are experimentally studied to find out the technically satisfactory and the most economical RCC materials to be used in Suçatı Dam in Kahramanmaraş. For this purpose properties of two types of ordinary portland cement, one type of fly ash, one type of ground granulated blast furnace slag (GGBFS), various portland cement-fly ash and portland cement-slag combinations, and aggregates taken from iiisix different sources in the region are studied. Various types of RCC concretes are made and the most suitable combination of materials is suggested. The first chapter of the text includes general information and objectives and scope of the investigation. Materials and mixture proportioning of Roller Compacted Concrete are discussed in chapter 2. Properties and previous studies of RCC are given in chapter 3. Experimental program and the tests carried out are explained in chapter 4. Test results and discussions, conclusions drawn and recommendations are given in chapters 5,6 and 7, respectively.