Dairesel kesitli boru içindeki hava akışının çalkantı modlarının hidrodinamik kararlılık yaklaşımıyla incelenmesi
Investigation of turbulent modes of air flow in a pipe using hydrodynamic stability analysis
- Tez No: 223219
- Danışmanlar: PROF.DR. İ. BEDİİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çalkantılı boru akısı, Hidrodinamik kararlılık, LES, Hesaplamalı Akıskanlar Dinamiği, Turbulent pipe flows, Hydrodynamic stability, LES, Computational Fluid Dynamics
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sistem Dinamiği ve Kontrol Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalısmada amaç, LES ve DNS yöntemleri kullanılarak yapılacak olan Hesaplamalı Akıskanlar Dinamiği (HAD) benzetimlerinde kullanılmak üzere, giriste akısın sahip olması gereken çalkantı değerlerini, hidrodinamik kararlılık yaklasımını kullanarak yeter doğrulukta verebilmektir. Bu amaç doğrultusunda, bu çalısmada dairesel kesitli boru içindeki akısın çalkantı modları hidrodinamik kararlılık ile irdelenmistir. Bu süreçte ilk asama akısta gelistiği varsayılan küçük tedirginlikler için doğrusallastırılmıs Navier-Stokes denklemlerinin çıkarılmasıdır. Söz konusu momentum denklemleri paralel kestirim yöntemi kullanılarak çözülmüs ve kayma tabaka akısına ait Fourier modları bulunmustur. Daha sonra bulunan bu modlar kullanılarak, zamana bağlı ve uzaydaki faz iliskileri doğru belirlenmis anlık hız değerleri ve bunlara ait istatiksel büyüklükler elde edilerek incelenmistir.
Özet (Çeviri)
Most of the engineering flows, which we encounter in everyday applications, are turbulent. It is well known that turbulent flows are highly dependent on space coordinates and exhibit strong unsteady characteristics, which stems from energetic eddies of different scales. Thus, it is a vital to capture the multi-scale characteristics of shear flows, and this happens to be a challenging modeling issue. The advancements in the computer technology in recent years made it affordable to simulate turbulent flows with LES and DNS models, whose accuracy largely suffers from inconsistent implementation of inflow boundary condition. In this study, the primary aim is to resolve this drawback of turbulent flow simulations. In order to achieve this goal a technique was developed which, by using the modal solutions of linearised Navier-Stokes equations, generates time dependent inlet boundary conditions for turbulent flow simulations. For that, hydrodynamic stability analysis was performed for a pipe flow, which allows solutions with space-time correlations and phase relations retained.