İstanbul metropoliten alanında imar planı değişiklikleri ile ilgili bir analiz
Analysis based on the modifications of local physical plans in Istanbul metropoliten area
  1. Tez No: 223229
  2. Yazar: YEŞİM ALTIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEVKİYE ŞENCE TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Şehircilik ve Bölge Planlama, Law, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel fiziksel planlar, imar planı degisikligi, İstanbul MetroplitenAlanı, Local physical plans, modifications of local physical plans, stanbulMetropoliten Area
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Türk İmar Hukuku'nda imar planları, düzenleyici idari islemler arasında yeralmaktadır. Ülkemizde, yerel fiziksel planlar, onaylandıktan sonra idare ve bireyleraçısından uyulması gereken hukuki belgelere dönüsmektedir. İmar Planı Degisikligi;plan ana kararlarını, sürekliligini, bütünlügünü, teknik ve sosyal donatı dengesinibozmayacak nitelikte; bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelere dayanan; kamu yararınınzorunlu kılması halinde yapılan plan düzenlemeleridir.Tez kapsamında, İstanbul Metropoliten Alanındaki Sisli ve Üsküdar ilçe belediyelerininsınırları içerisinde belediye meclisine yapılan imar planı degisikligi teklifleri; tipleri,nedenleri ve sonuçları zaman degiskeni de dikkate alınarak irdelenmistir. Çalısmanınsonucunda; imar planı degisikligi tekliflerinde, plan degisikliklerinin gerçeklesmesi içinöne sürülen gerekçelerin yetersiz oldugu, kamu yararı ilkesinin yeterince saglanmadıgıgöze çarpmaktadır. Her iki ilçede, imar planı degisikliklerinin sayısı azalmakla birlikte,içeriklerinin ise genisledigi görülmektedir. Ayrıca her iki ilçede incelenen dönemlerdeçok sayıda imar planının üretildigi görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The local physical plans within the Turkish Development Law is among the regulatoryadministrative processes. In our country, the local physical plans are converted to legaldocuments to be followed by the administration and individuals after being approved.Modifications of local physical plans; are the plan arrangements made whennecessitated by the public benefit which shall not infringe the main plan decrees,sustainability, unity, the balance of the technical and social reinforcements and rely onthe scientific, objective and technical justifications.Under the scope of the thesis, the proposals of the modifications of local physical plans,made for the municipal council within the borders of Sisli and Üsküdar districtmunicipalities of the Istanbul Metropolitan Area have been analysed by taking intoaccount their types, reasons and results as well as the time variable. As a result of thestudy, within the modifications of local physical plans proposal decisions, it was detectedthat the legal grounds put forth in order to realize the modifications of local physicalplans are insufficient and the public benefit principle is not ensured in a sufficientmanner. In both districts the decrease in modifications of local physical plans andextension in their contents were observed. Besides, it have been observed that; there hadbeen produced so many local physical plans, in both districts.