Etmen tabanlı sistemlerle kullanıcı hareketinin modellenmesi: Müze örneği
Modelling agent based pedesterian movement: Case study museum
- Tez No: 223238
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLEN ÇAĞDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Çoklu Etmen Sistemler, Etmen Tabanlı Kullanıcı Hareket Modeli, Müzelerdeki hareketin etmenlerle modellenmesi, Artificial Inteligence, Multi Agent Systems, Agent Based Pedestrian Movement, Modelling movements in museum with agents
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarımda Bilişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Yapay Zeka, insan gibi düsünen, algılayan, hareket edebilen, ögrenebilen, problem çözmek için hafızasındaki bilgileri kullanan bilgisayar modelleri ile ilgili çalısmalar yapan bilim dalıdır. Dagıtılmıs yapay zeka, yani çoklu etmen sistemler, daha karmasık problemleri çözmek için, dagınık durumdaki bilgi kaynaklarına giris yapabilen ve çözüme yönelik ortaklasa çalısan etmen toplumlarıdır. Her bir etmen, özerk, ortamı algılayan, ortama tepki veren ve yapay zekanın farklı tekniklerini isleyen bir yazılımdır. İnsan hareketlerini bilgisayar ortamına aktarabilmeyi saglayan, yapay zekanın ilgi alanına giren çoklu etmen sistemlerin, insan faktörünün ilk sırada yer aldıgı mimari tasarım alanında kullanılması kaçınılmazdır. Mimari tasarımda, kullanıcı hareketi bir yandan tasarıma yön verirken, bir yandan da kısıtlayan bir rol oynar. Kullanıcı hareketini önceden tahmin edebilmek, tasarımcıya önemli bir avantaj saglar. Tezin amacı, hem tasarım sürecinde hem de mevcut binalardaki sirkülasyon sistemlerinin degerlendirilmesinde yardımcı olabilecek görsel bir simülasyon modelinin üretilmesi ve üretilen bu model ile tasarımcının karar verme sürecinde, farklı alternatiflerin sirkülasyon sistemlerini analiz ederek en iyi çözüme ulasmasına olanak saglamaktır. Bu amaçla, tez kapsamında etmen sistemlerden faydalanarak, bir kullanıcı hareket modeli olusturulmustur. Olusturulan model, seçilen müze binasında denenerek, kullanıcı hareketleri gözlemlenmistir.
Özet (Çeviri)
Artificial Intelligence is a dicipline that conducts studies on computer models which can think, perceive, move and use knowledge to solve problems like humans. Distributed Artificial Intelligence, meaning multi agent systems, is an agent society which can use distributed information sources and works collaboratively to reach a solution, for the purpose of solving more complex problems. Every agent in this society is a software that is autonomous, perceives environment and reacts to its surroundings, and exploits different techniques of artificial intelligence. It is inevitable for the multi agent systems, which is a field of artificial intelligence and used for transferring human movements to the virtual environment, to be in the architectural design area in which human factor plays an important role. In architectural design, pedestrian movement has a role of both directing and restricting designs. Predicting pedestrian movements in advance, provides an important advantage to the designer. The aim of the thesis is devoloping a visual simulation model for evaluating the circulation systems of both new buildings at design stage and existing buildings, and enabiling the designer to reach the best solution by analyzing the circulation systems of different alternatives during the decision making process by using developed model. With this purpose, this thesis proposes an agent based pedestrian movement model. The proposed model is applied on a selected museum and the pedestrian movements are observed.