Bilgisayar teknolojilerinin gelişimi ile ortaya çıkan form üretim teknikleri
Emergent form generation techniques that developing by information technologies
- Tez No: 223239
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MELTEM AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çagdas Form Üretim Teknikleri, Form Üretim Teknikleri, BilgiTeknolojileri ve Form, Form Yapım Teknolojileri, Bilgisayar Teknolojileri ve Form, Contemporary Form Generation Techniques, Form Generation Techniques, Information Technologies and Form, Form Production Technologies, ComputerTechnologies and Form
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarımda Bilişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalısmada, bilgi ve bilgisayar teknolojilerinin mimarlık disiplinine, form ve formüretim süreçlerine etkileri ve ortaya çıkan çagdas form üretim teknikleri ele alınmıstır.Bu teknikler, bilginin, bilgisayar teknolojileriyle farklı biçimlerde islenmelerindenkaynaklanmaktadır; dolayısıyla, sadece form üretiminin saglandıgı araçlar degil,mimari tasarım anlayısında form üretim asamasında yeralan bir süreç olarak dagörülmektedir. Hedef, bu form üretim tekniklerinin neler olduklarını belirlemek,bunların arasındaki iliskileri saptayarak, Bilgi Çagı'nda ki formların olusum süreçleriniincelemektir. Tez kapsamında bes ana baslık altında toplanan çagdas form üretimteknikleri, diger alt baslıklarla birlikte, örnek projeler ve çalısmalarla detaylı olarakaçıklanmıstır. Bu tekniklerin birbirleriyle iliskilerini, farklılıklarını ve süreçteki benzernoktalarını kesfetmek amacıyla, tanımlayıcı soruların bulundugu form üretim tekniklerikarsılastırmalı tablosu adı verilen tablo düzenlenmistir.Tüm çalısmalar, bilgiler, olusturulan tablolar ve diyagramlar, sonuç bölümündedegerlendirilmis ve form üretim teknikleri, Bilgi Çagı'ndaki mimar ve mimarlık ile ilgilibir dizi sonuca varılarak bazı gelecek öngörülerinde bulunulmustur. Elde edilendegerlendirmeler sonucunda Bilgi Çagı'nda gelisen bu form üretim tekniklerinde asılönemli olanın ortaya çıkan formların degil, bu formların üretimini saglayan süreçlerinoldugu ortaya çıkarılmıstır. Bu süreçlerin olusumu mimarların sürekli bir gelisim içindeolmaları ve ?kesfedilemeyeni kesfetmek, bulunmamısı yapmak? arzuları ile hızkazanmaktadır. Form üretim teknikleriyle üretilen ve sayıları giderek artankabarcıgımsı formların gelecegi belki de yeni bir mimari akımla sona erecektir: Neo-Tekno-Modern.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of computer and information technologies on architecture, formsand form generation processes are defined and contemporary form generationtechniques are researched. These techniques come from information, processed incomputer technologies in various ways. So, these are not only seen as tools for formgenerations but also as a process in architectural design conception. The aim is tospecify what research techniques are, determine the relations between them andinvestigate the form process continuum in this information age. In this content, formgeneration techniques are explained in five headlines and branches, with exampleprojects and workshops, which are investigated in details on its form generationtechniques. A table which is called, form generation techniques comparative table, isdrawn to specify the relations of those techniques with each other, differentiations andsimilar aspects of the techniques in the process.The whole information, tables and diagrams explained in the four sections arereevaluated in the last section and some presumptions for the architecture and architectin the information age and form generation techniques are made. As a conclusion of theresearch, what important is that not the emerged form itself but the emerging process ofthe form in the form generation techniques of this Information Age.The formations ofthose processes are bounded to enthusiastic architects who are in continuousdevelopment and endeavor, looking for the unexplored.The future of the numerouslyincreasing ?blobby? forms generated with the form generated techniques may end upwith a new architectural movement: Neo-Techno-Modern.