Peyzaj tasarım elemanlarının enerji korumaya etkisi
The effects of landscape design elements on energy saving
- Tez No: 223237
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİLGÜN ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: İklim, Mikroklima, Enerji Korunumu, Enerji Dengesi, Enerji Bütçesi, Peyzaj Tasarım Elemanları, Climate, Microclimate, Energy Saving, Energy Balance, Energy Budget, Landscape Desing Elements
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalısmada, gelisen teknoloji ve hızlı kentlesme karsısında enerji ihtiyacına duyulan talebin artması göz önüne alınarak, peyzaj mimarisi açısından da tasarım elemanlarının etkin kullanımı ile yapılarda enerji tasarrufunun mümkün olabilecegi arastırılmıstır. Peyzaj tasarımında kullanılan dogal ve yapay elemanların, iklim kontrolündeki dolayısıyla da insan konforu üzerindeki etkileri, bu etkilerin enerji kullanımında özellikle binaların yazın ve kısın ısınma ve sogutma giderlerindeki degisimleri yapılan bilimsel çalısmalar ısıgında arastırılmıs ve bu bulgular sonucunda dogal ve yapay elemanların enerji etkin peyzaj tasarımı için hangi tekniklerle kullanılacagı önerilmistir. Sonuç olarak, bu çalısma farklı iklim tiplerine göre olusturulacak konforlu mekanlarla ile dogal ve yapay tasarım elemanlarının tasarımda etkin kullanımı ve enerji korunumu için enerji etkin tasarım kriterlerini ortaya koymaktadır. Bu baglamda bu çalısmanın, gelecekte yapılacak olan peyzaj düzenlemelerinin günümüz sürdürülebilirlik ve enerjide tasarruf anlayısı çerçevesinde daha verimli bir sekilde yapılması konusunda yararlı olacagı düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the possiblity of energy saving in residences by using landscape design elements strategically is determined with respect to the rapidly developing technologies and increasing pace of world-wide urbanization. The effects of natural and physical elements of landscape on climate, human comfort and saving energy for heating and cooling in residences during the summer and winter are examined by previous studies in literature and it is suggested that several climatic energy-effciency techniques for reduction in saving energy in residences. Consequently, this study is considered that it is possibble to create comfortable areas for human activities by understanding the subtle differences among climate zones, sitting natural and man-made elements strategically and using several climatic energy-effciency techniques for considerable reduction in saving energy in residences for heating and cooling and this study can be useful energy efficient and sustainable design consept for future.