Kültür merkezlerinde mekan ölçeğinde malzeme analizi: Büyük Salon örneği
The analysis of material at space scale in culture centres: Case of Grand Hall
  1. Tez No: 223259
  2. Yazar: MUHAMMED ŞAMİL SÜTLÜOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİHAL ARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür Merkezi, Bitirme Malzemeleri, Büyük Salon, Culture Centre, Finishing Materials, Grand Hall
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Kontrolü ve Yapı Teknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalısmada; kültür merkezlerinde ?büyük salon? örnegi ele alınarak mekan ölçeginde malzeme analizi yapılması hedeflenmistir. Kültür ve kültürün yansıması olan çesitli kültürel faaliyetlerin topluma daha nitelikli ve yaygın olarak sunulabilmesi ihtiyacı ?kültür merkezi? kavramını ortaya çıkarmıstır. Mimaride mekan organizasyonuna etki eden faktörler incelenmis ve bu dogrultuda kültür merkezlerinde bölümler arası iliskilerin ne sekilde kurulacagı belirlenmistir. Mekan programlama verileri ortaya konularak kültür merkezlerindeki mekan organizasyonu biçimlendirilmis, genel programda yer alan mekanlar ve bu mekanlarda kullanılan bitirme malzemeleri belirlenmistir. Bu mekanlardan; fonksiyonu açısından en önemlisi olan büyük salon için malzeme degerlendirme ölçütleri belirlenmistir. Çalısmanın son bölümünde büyük salonun bölümleri ortaya konulmus, bu bölümlerde kullanılan bitirme malzemelerine deginilmistir. Dünyadan ve Türkiye'den bazı kültür merkezi örnekleri incelenerek, tespit edilen malzeme degerlendirme ölçütleri dogrultusunda büyük salonların analizleri yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed at analysing the material at space scale by focusing on the case of ?grand hall? in culture centres. The emergence of the concept; ?culture centre? arouse from the necessity of conveying culture and various cultural activities to the society in a more qualitative and widespread way. In this work, factors affecting the space organization in architecture are examined, and accordingly ways of constructing the relations among unites in the culture centre are determined. Space organization in centres is shaped in consideration with the space programming data, space units and the finishing materials used in these units in the general programme are decided. The criteria for material assesment of the grand hall, which is the foremost among those units in terms of its function are determined. In the last part of thesis work, sections of grand hall are defined and the finishing material used in these are mentioned. In the frame of the criteria determined for material assesment, specific examples of culture centres both in Turkey and the world are observed and their grand halls are analysed.