Araba lastiklerinin üç boyutlu sonlu elemanlar yöntemi ile modellenmesi
3D finite element modelling of vehichle tires
  1. Tez No: 223260
  2. Yazar: CEMAL GÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ATA MUGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar analizi, Lastiği, Dinamik analiz, Finite elements analysis, Tire, Dynamic analysis Finite Elements
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Katı Cisimlerin Mekaniği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalısmada araç sürüs ve dayanıklılık benzetimlerinde kullanılabilecek yol ile araç arasındaki kuvvet transferini sağlayan üç boyutlu bir lastik sonlu elemanlar modeli üzerinde çalısılmıstır. Çalısmada 175/65 R14 lastik referans lastik olarak alınmıstır. Çalısmanın amacı araç ile yol arasındaki kuvvet aktarımını optimum sekilde sağlayacak çözüm süresi ve serbestlik derecesi azaltılmıs bir sonlu elemanlar modeli elde etmektir. Serbestlik derecelerinin azaltılması için eleman sayısı kademeli olarak azaltılmıstır. Böylece eleman sayıları azaltılmıs lastik modelleri elde edilmistir. Lastik modelleri arasında bazı karsılastırmalar kullanılmıstır. Bunlar statik, dinamik ve sanki-statik durumlardaki lastiğin sonlu elemanlar çözümleri arasında yapılan karsılastırmalardır. Karsılastırmnalarda kaskatı olarak modellenmis jantın orta merkezine gelen kuvvetler karsılastırma kriteri olarak kullanılmıstır. Sonlu elemanlar çözümlerinde implicit çözücü olarak ABAQUS/Standard, explicit çözücü olarak da ABAQUS/Explicit yazılımları kullanılmıstır..
Özet (Çeviri)
In this research a three dimensional finite element tire model that transfers the forces between the vehicle and the road at the conditions of vehicle ride and durability analysis is made. 175/65 R14 tire is taken as the reference tire. The purpose of the study is to get the optimum load transfer between the road and the vehicle with minimum cpu time and with minimum degree of freedom. In order to decrease the degrees of freedom the reference model element number is reduced. In the process of decreasing the element number of reference tire model some reduced models is obtained. The comparison the results between the reference tire model and the reduced models some comparison methods is used. In this methods the tire is assumed in assemble of the vehicle. The methods are static, quasi-static and the dynamic cases which assume the tires in vehicle assemble. In this cases, the reaction forces of the tire center is compared. Abaqus/Standard is used as an implicit finite element solver and Abaqus/Explicit is used as an explicit solver in the research