Dizel motorlarda yanma süreci boyunca azot oksit olusumu ve yanmıs ürünlerin denge konsantrasyonlarının matematik modellenmesi
Mathematical modelling of nitrogen oxide formation and burned gases equilibrium equations on diesel combustion
  1. Tez No: 223265
  2. Yazar: ÇAĞKAN KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. REFİG MEHDİYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: çten yanmalı motorlar, Dizel Motorları, Yanma, Modelleme, Vibe, Azotoksit, Denge konsantrasyonu, Internal combustion engines, Diesel engines, Combustion, Modelling, Equilibrium equations
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Geçmis dönemlerde içten yanmalı motorlarda yapılan arastırmalar güvenilirlik ve ucuz imalat yönlerinde yapılmıstı ancak artan yakıt fiyatları ve çevre kirliliği nedeni ile artık çalısmalar içten yanmalı motorların verimlerini artırma ve egzoz gazlarının kirlilik oranını düsürme yönünde değismistir. Bu çalısmada Basak Traktör firması tarafından üretilmekte olan 3 silindirli dizel motorunun asırı doldurma ile gücü artırılacak, hazırlanan matematik model ile bu güç artısı ile artan NOx olusumu gözlenecek ve EURO 2 kurallarına uygunluğu tartısılacaktır. Matematik model krank açısı değisimine bağlı olarak silindir içi parametreleri olan sıcaklık ve basıncı hesaplayarak, reaksiyon hızları üzerinde etkisi olan bu parametreleri denge denklemlerini çözmekte kullanacaktır. Denge denklemlerinin modellenmesinin ardından Zeldovich difüzyonlu yanma mekanizması kullanılarak NOx emisyon değerlerinin hesabına geçilecektir.
Özet (Çeviri)
On past period, all researches and developments were focused on safety and economic manifacturing methods, but depends on increasing of fuel costs and air pollution, nowadays research and developments are tended to improving efficiency and reducing pollution ratio of exhaust gases. In this study, BASAK Traktor? s 3 cylinder diesel engine will be turbocharged. And than increasing of NOx formation will be obseved and discussed in EURO 2 regulations by mathematical model. Mathematical model will compute cylinder pressure and tempratures ,which are directly efect on reactions velocities, depending on crank angles After modelling of equilibrium equations, NOx formations will calculate by Zeldovich diffusion combustion mechanism.