Titanyum diborürün karbotermik redüksiyon yöntemi ile üretimi
Synthesis of titanium diboride by carbothermal reduction process
- Tez No: 223266
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FİLİZ ÇINAR ŞAHİN, PROF.DR. ONURALP YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: TiB2, Karbotermik Redüksiyon, TiB2, Carbothermal Reduction
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Metalurjisi ve Teknolojileri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez çalısmasında, ileri teknoloji seramiklerinden biri olan titanyum diborürün karbotermik redüksiyon yöntemi ile üretim kosulları arastırılmıstır. Karbotermik redüksiyon üç farklı grup hammadde karısımından yola çıkılarak gerçeklestirilmistir. lk grup TiO2, B4C ve C karası tozlarından; ikinci grup TiO2, B2O3 ve C karası tozlarından; üçüncü grup ise TiO2, B4C, B2O3 ve C karası tozlarından meydana gelmektedir. Deneylerin sonucunda elde edilen TiB2 tozları birbirleri ile karsılastırılarak; baslangıç hammaddesinin bilesiminin, deney sıcaklık ve süresinin; redüksiyonun gelisimine, elde edilen ürünün bilesimine ve toz morfolojisine etkisi incelenmistir. Bor kaynagı olarak B4C ve B2O3'ün ayrı ayrı kullanıldıgı her iki grup deneylerde 1600 °C sıcaklıkta 60 dakika süre ile ve 1700 °C sıcaklıkta 15 dakika süre ile gerçeklestirilen deneylerin sonucunda % 100'lük nispi agırlık kaybı ve tümüyle TiB2' den olusan yapı içerigi gibi istenilen özelliklerin elde edilmesi için yeterli oldugu tespit edilmistir. Ayrıca 1700 °C'de 60 dakika süre ile gerçeklestirilen deneyler neticesinde, bor kaynagının B4C oldugu deneyde mikron altı mertebede, hegzagonal sekilde; bor kaynagının B2O3 oldugu deneyde ise 5 ?m boyutunda ve hegzagonal sekilde tanelerden olusan tozlar üretilmistir. Bor kaynagı olarak B4C ile B2O3'ün birlikte kullanıldıgı 3. grup deneylerde ise 1600 °C'de 60 dakika süre ile tüm karısım oranlarında gerçeklestirilen deneyler sonucunda % 100 civarında nispi agırlık kaybına ve tümüyle TiB2'den olusan yapıya rastlanmıstır. Deney sıcaklıgı 1400 °C'ye düsürülüp deney süresi 60 dakika olarak tutuldugunda ise hammaddeki B4C-B2O3 karısımındaki B4C oranının arttırılması ile yapıda baslangıçta ikincil faz olarak bulunan TiB2'nin anafaz haline geldigi X-ısını analizleri ve nispi agırlık kaybı degisimlerinden tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the synthesis by carbothermal reduction process of titanium diboride TiB2 was investigated. The experiments were carried out beginning from three different groups of raw material mixtures. The first group consists of TiO2, B4C and C black powders, the second consists of TiO2, B2O3 and C black powders and the third consists of TiO2, B4C, B2O3 and C black powders. The effects of initial raw material?s composition, the temperature and the duration of experiment on the process of reduction, composition and powder morphology of the final product were analysed. For the first and second group of experiments, it was found that experimental conditions of 1700 °C-60 minutes and 1700 °C-15 minutes were sufficient for the % 100 relative mass loss. Morover, as the result of the second group of experiments, hegzagonal TiB2 powder with 5 ?m of particule size and as the result of the first group of experiments, submicron particules were produced under temperature of 1700 °C and duration of 60 minutes. For the third group of experiments, value of % 100 relative mass loss and a structure consisting only from TiB2 phase were obtained at 1600 °C and duration of 60 minutes. As the result of the experiments which were realized at 1400°C and duration of 60 minutes; according to the X-ray and relative mass changes analyses; it was found that TiB2 which was the secondary phase has become dominant phase in the structure with increasing B4C amount in the mixture of B4C-B2O3.