İnşaat sektörünün kurumsallaşma altyapısının hazırlanmasında kurum kültürü etkilerinin irdelenmesi
Examination of organizational culture in order to prepare the substructure of the institutional organization in construction
  1. Tez No: 223271
  2. Yazar: FATMA FERİHA BAYSAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR MÜNGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Kurumsal Yapılanma, Kurumsallaşma, İnşaat Sektörü, Organizational Culture, Institutional Organization, Institutionalization Construction Market
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
İnşaat sektöründe kurumsal yapılanma konusu yüksek lisans tezi olarak ele alınırken öncelikle kurumsallaşma kavramı üzerinde durulacaktır. Kurumsallaşma sürecinin ne olduğu ve günümüze kadar kurumsallaşma sürecinin hangi şekillerde işlediği açıklanacaktır. Kurumsallaşma sürecini oluşturan önemli bir özellik kültürdür. Şirketler değişik kültür yapısına sahip insanları bünyelerinde barındıran yapılardır. O nedenle şirketlerin de insanlar gibi sahip oldukları bir kültürü vardır. Bu kültür kurum kültürü (örgüt kültürü) olarak tanımlanmaktadır. Yine hazırlanan tez kapsamında örgüt kültürü tanımlanacak ve değişik yönetsel kültür modelleri (örgüt kültürü modelleri) tanımlanacaktır. Örgüt kültürünün belirlenmesi sürecinde iki farklı kültür modeli üzerinde detaylı olarak durulacak ve bu iki model ile 5 farklı şirkette örgüt kültürü belirlenmeye çalışılacaktır. Her iki modelde de örgüt kültürünün belirlenmesi için anket çalışması uygulaması yapılacaktır. Sonuç bölümünde yapılan anket sonuçları irdelenecek ve Türk inşaat sektörünün kurumsal yapılanma noktasındaki yeri üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Institutional organization in construction companies and mostly organization concept would be discussed as the topic of this study. Here in, concept and institutionalization process will be discussed. Organizational culture is an important characteristic in the institutionality. The company?s organizational structure contains employee?s organizational culture both are differ from the each other. So the companies also have an organizational culture as the employees. This culture is defined as organizational culture. In the third section organizational culture is tried to be explained and different organizational culture models are expressed. During the period of determination of the organizational culture two different cultural method are used. Both of the model is applied with the help of questionnaire. In conclusion the results of the questionnaires are compared with each other and tried to explain the position of the Turkish Construction Sector in the institutional organization.