Arkadan itişli araçlarda arka aks diferansiyel sesinin nitelendirilmesi
The characterization of rear axle differential whine in rear wheel drive vehicles
- Tez No: 223270
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gürültü Analizi, Diferansiyel Sesi, Gürültü ve Titreşim, Arka Aks, Ses, Diferansiyel, Noise Analysis, Rear Axle Whine, Noise and Vibration, Rear Axle, Differential Noise, Differential
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Yapılan bu çalışma temel olarak arkadan itişli araçlarda arka aks diferansiyel sesinin nasıl oluştuğu ve yayılma yolları incelenmiştir. Aksın yapısal titreşimleriyle arka aks diferansiyel sesi arasındaki hem öznel hem de nesnel ilgileşim kurulmaya çalışılmış ve yapılan analizler sonucunda arka aks sesinin nasıl rahatız edici olmaktan çıkarılabileceği irdelenmiştir. Öncelikle, sesin rahatsız ediciliğini belirleyen temel unsur insan olduğundan, sesin oluşma teorisi ölçüm yöntemleriyle tanıtılmış ve insan kulağının nasıl duyduğu çalışmanın ilgilendiği kadarıyla anlatılmıştır. Sesin rahatsız ediciliğini öznel olarak sınıflandırmada kullanılan ölçek tanıtıldıktan sonra, alt yapı tesis etmesi açısından, arka aks tanıtılmış ve araç gövdesine nasıl tespit ediği gösterilmiştir. Sistemin sinyal faktörleri, kontrol parametreleri ve kontrol dışı olan parametrelerinin tespitiyle kurulan gürültü ve titreşim arka aks sistem modelinin ışığında bir dizi analiz ile araç testi yürütülmüştür. Analitik ve deneysel olarak yürütülen titreşim analizi sonucu elde edilen duyarlı frekansların, araç bazında yürütülen titreşim ölçümleriyle ilgileşimleri kurulduktan sonra, nihayet dişli kavram frekansıyla tüm bu verinin ilgileşimi kurulmuştur. Elde edilen sonuçlar irdelenerek çözüm önerileri getirilmiş ve bunların kısa, orta ve uzun vadede nasıl hayata geçirilebileceği maliyet de göz önüne alınarak incelenmiştir. Bunun yanı sıra arka aks imalatında parçadan parçaya değişimin kontrol altına alınması ve toplam kalitenin iyileştirilmesi için kullanılabilecek bir hat sonu test tezgahının nasıl olması gerektiği ile `kabul / ret' kriterinin oluşturulmasında kullanılabilecek veri tabanının tesisi için metodoloji kurulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis mainly concerns the mechanism of the rear axle differential whine noise and its transfer paths. The main objective of the work is to establish the subjective and objective correlation between the axle structural vibrations and interior noise, and generate the possible protective actions to obstruct rear axle differential whine noise. As the main authority is the human to state the noise annoyance, firstly it is described what sound is, how it is defined and how human ear hears. After subjective vehicle evaluation rating scale is introduced, it is described how a rear axle is installed to vehicle body for background information. It is established that the P-diagram including signal factors, noise factors and control factors so that rear axle system model is generated, then the analysis&testing scope of the work to be conducted at next steps is decided. After correlating the results of the axle modal analysis and vehicle noise&vibration data, finally that data is correlated with hypoid gear mesh frequency. Some short term, mid term and long term preventive actions are recommended as per the results in terms of implementation cost and timing. Additionally, test&data collection methodology is established to generate `accept& Reject? criteria for a possible end of line noise and variation check test unit to improve the quality and reduce the par to part variability.