İstanbul Beyazıt'taki Theodosius forumu geç antik dönemden Osmanlı Dönemi'ne kadar forum ve yapılarının değişimi
The Theodosius forum in Istanbul-Beyazit the development of the forum and its buildings from late antiquity to the Ottoman Period
  1. Tez No: 223287
  2. Yazar: ÖZLEM ERSİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEYNEP KUBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Beyazıt, Theodosius Forumu, Forum Tauri, Beyazıt, Forum of Theodosius, Forum Tauri
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalısmada İstanbul-Beyazıt'ta bulunan Theodosius Forumu ve bu foruma ait yapıların mimari özellikleri ile forumun geç antik dönemden Osmanlı Dönemi'ne kadar olan degisimi incelenmistir. 20. yüzyılda yapılan kazılarda bulunan bazı parçaların forum yapılarına ait olabilecegi düsünülmüstür. Forumda bulunan Theodosius Sütunu, Theodoius Takı, bazilika, heykeller, hamam, kiliseler ve sarnıçlar tarihçeleri, yerleri, yazılı kaynaklar ve kazılar sonucunda elde edilen mimari özellikleriyle ele alınmıstır. Mevcut kalıntıları sebebiyle Theodosius Sütunu ve Takı'na agırlık verilmistir. Yapılarla ilgili yazılı ya da görsel kaynaklar az olup güvenilir restitüsyonları için yetersiz düzeydedir. Bu çalısmada yazılı ve görsel kaynaklar ile alandaki forum yapılarına ait parçalar incelenmis ve forumun mimari özellikleri saptanmaya çalısılmıstır. Theodosius Forumu'na ve yapılarına model oldugu ya da benzedigi düsünülen forumlar ve yapılar ele alınmıstır. Günümüze kadar yapılmıs Theodosius Forumu restitüsyonları incelenmis, forum ve yapılarıyla ilgili bilgiler ve varsayımlar degerlendirilmis ve bir restitüsyon önerilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study the architectural characteristics of the Theodosius Forum in Istanbul- Beyazıt including its buildings and the development of the forum from late antiquity to the Ottoman period are examined. Some fragments found in the archeological excavations during the 20th century are thought of probable elements of the forum. The buildings in the forum, namely the Coloumn of Theodosius, the Arch of Theodosius, the basilica, the sculptures in the forum, the bath, the churches and the cisterns are explained with their historical backgrounds, locations and architectural characteristics obtained through literary sources and archeological excavation results. Due to the extant remains the Coloumn and the Arch of Theodosius are explained more detailed. The literary and visual sources are of little amount and not enough for reliable restitutions. In this study the scriptoral and visual sources and the fragments of the forum are examined to determine the architecural characteristics of the forum. Forums which are thought of being probable models for the Theodosius Forum or similar to it are examined. The restitutions of the Theodosius Forum are explained, datas and assumptions are evaluated and a restitution is proposed.