Mekanda kişiselleşme ve kendileme
Personalization and appropriation of space
- Tez No: 223286
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN HACIHASANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: insan, çevre, alan, kişiselleşme, kendileme, mekan, özel mekan, yarı özel mekan, genel mekan, human, environment, territory, personalization, appropriation, space, private space, semi private space, general space
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Çeşitli sosyal, kültürel ve ekonomik çevrelerde bulunan bireylerin, edindikleri deneyimler doğrultusunda, yaşantı ve tercihlerinde çeşitli değişiklikler olur. Mimari açıdan insandaki bu başkalaşmanın etkisi, mekanların algılanış ve kullanışın farklılaşması olarak ortaya çıkar. Bu çalışmayla, tasarımcının mekanın kullanıcısı olan insana, değişen ve pek çok etkenle birlikte farklılaşabilen bir varlık olarak bakabilmesi hedeflemiş, mekanın kişiselleşme ve kendilenmesinin önemi çeşitli örneklerle gösterilerek, tasarıma yeni bir bakış açısı getirilmiştir. Çalışmanın tasarımcıyı getirmeye çalıştığı nokta ise; merkezinde insan olan ve potansiyel taşıyan, esnek, katılımcı tasarım anlayışının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel dünyayı insanların yaşamıyla uyumlu hale getirmeyi amaçlayan bir mimarlık için, mekan kullanıcılarının kabul edip, uyum gösterebilecekleri, veya değiştirebilecekleri uzlaşmacı ortamlar olarak tasarlanmalıdır, özellikle de kullanıcısı belirsiz olan tasarımlarda bu önemli bir gerekliliktir.
Özet (Çeviri)
Life and preferences of individuals that exist in different social, cultural and economic environments differ parallel to their experiences. Architecturally, this change in individuals appear as alteration of perception and use of space. In this study, tried to bring a new point of view to the designer so that he can perceive people which are the users of space as evolving and differing entities under various factors. For this purpose examples from personalization and appropriation of space are given. This is to give the designer an understanding of flexible and collective design which centralizes the individual. From architectural perspective that aims to harmonize physical world with men?s lives, space should be designed as flexible and harmonious places that its users will approve or be able to change.