Motosikletlerde egzost emisyonu ölçümü için bir yaklaşım
An approach for measuring of exhaust emissions of motocycles
- Tez No: 223312
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN ERGENEMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Egzoz emisyon, Motosiklet, Exhaust Emission, Motocycle
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalısmada, bir test çevrimi boyunca sürülen motosikletin egzoz gazlarındaki HC ve CO gibi hava kirleticilerinin toplam miktarlarının belirlenmesi için deneysel bir yaklasım gösterilmistir. Bu yaklasım 97/24/AT Kısım 5 direktifininkine benzer. Fakat direktiften farklı olarak torbalarda olan egzoz gaz numunesi yoktur. Bunun yerine, gaz seyreltme olmadan egzoz gazında sürekli bir emisyon ölçümü yapılmıstır. Emisyonların ( veya kilometredeki emisyonların ) toplam miktarları ise zamana baglı bir model ölçümleri üzerinden hesaplanmıstır. Aynı zamanda, kesinlik ve geçerliligi gözlenmistir. Gaz ölçme yöntemi dısındaki tüm unsurlar ise direktifte belirtilen sartlarda gerçeklestirilmistir. Deneyde kullanılan bütün motosikletler direktife göre kirletici seviyeleri bilinen motosikletlerdir. Sogutma özellikleri bakımından su, hava ve yag olmak üzere 3 ayrı motosiklet kullanılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study an experimental approach is demonstrated to determine the total amounts of polltants such as CO and HC in the exhaust gases of the motorcycles driven on a test cycle. This approach is similar to that of the directive 97/24/EEC Chapter 5. But differently from the directive there is no sampling of exhaust gas into the bags. Instead, a continues emission measurement in the exhaust gas is performent without dilution. The total amounts of emissions (or emissions per km) are then calculated from the time depented modal measurements. The accuracy and cost effectiveness are also discussed. All other issues apart from gas measurement way have been done according to the directive. All the motorcycles are the motorcycles whose polllutants levels are known according to the directive. In regard of cooling water, air and liquid; 3 different motorcycles have been used.