Atom transfer graft copolymerization of 2-ethyl hexylacrylate from labile chlorines of PVC in aqueous suspension
2-etil hekzilakrilatın PVC?nin yer değiştirebilen klorları üzerinden sulu süspansiyonda atrp ile graft kopolimerleştirilmesi
  1. Tez No: 223320
  2. Yazar: DİLEK EMRE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİYAZİ BICAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: ATRP, süspansiyon polimerizasyonu, PVC, graft kopolimerizasyonu, ATRP, suspension polymerization, PVC, graft copolymerization
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Poli(vinilklorür) (PVC) en önemli plastik esyalardan birisidir. PVC'nin ticari olarak kullanılabilmesi için düsük akıs özelligi ve kırılganlık gibi özelliklerinin degistirilmesi gerekmektedir. Bakır varlıgında ATRP, kontrollü zincir büyümesi, dar molekül agırlıgı dagılımı ve de yasayan karakterde bir polimerizasyon sagladıgından, en önemli kontrollü yasayan polimerizasyon tekniklerinden birisidir. PVC'nin yapısındaki eser miktardaki yer degistirebilen klorürler, ATRP yolu ile PVC'nin graft kopolimerlestirilmesinde baslatıcı olarak etki göstermektedir. Bakır varlıgında ATRP, 2-etil hekzilakrilatın PVC ile sulu süspansiyonda graft kopolimerlestirilmesi için uygun bir yöntemdir. Organik fazda çözünür bakır(1)- hekzillenmis trietil tetramine kompleks bilesiginin ve de dengeleyici olarak -metil selülozun kullanılmasıyla, graft kopolimerizasyon dispers edilmis organik fazda gerçeklesebilir. PVC'nin 130oC civarında 2-etil hekzilakrilat içerisinde çözünür olması, graft kopolimerizasyonun solvent kullanmadan gerçeklesmesini saglar. Düsük graft derecelerinde kopolimerlesme, ATRP'den beklenildigi gibi birinci dereceden kinetige sahiptir. Yüksek graft derecelerinde, orta kuvvette karıstırma ile (yaklasık 1000rpm) küresel, yesil partiküller elde edilmistir. Bu çalısmada, graft kopolimerizasyonun reaksiyon sartları çalısılmıs ve de elde edilen graft kopolimer ürünleri 1H-NMR, GPC ve DSC gibi genel yöntemlerle analiz edilmistir. Bu prosedür Self-Plasticized PVC hazırlamak için etkili bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Poly(vinyl chloride) (PVC) is one of the most important commodity plastics. Due to low flow characteristcs and brittleness of pure PVC, it needs to be modified for its commercial applications. Copper mediated Atom Transfer Radical Polymerization (ATRP) is one of the most important techniques for controlled living polymerizations because of controlled chain growth, narrow molecular weight distribution and living nature of the polymerization. Trace amounts of labile chlorines present in PVC structure have been demonstrated to effect as initiation sites for preparing graft copolymers of PVC by ATRP. Copper mediated Atom Transfer Radical polymerization (ATRP) is presented as a versatile tool for graft copolymerization of 2-ethyl hexylacrylate with PVC in aqueous suspension. The use of completely organosoluble copper (I) complex of hexylated triethylene tetramine, in combination with -methyl cellulose as stabilizer, makes the graft copolymerization possible to occur in dispersed organic phase. Appreciable solubility of PVC in 2-ethyl hexylacrylate (30 %) at temperatures around 130oC makes grafting of the monomer possible from labile chlorines of PVC in aqueous suspensions, without using additional solvent. First order kinetics of percentage mass increase reveals a typical ATRP fashion of the graft copolymerization at low conversions. Nearly spherical green particles are obtained with moderate stirring rates (1000 rpm), at high graft yields. In the study reaction conditions of the grafting have been studied and graft products have been confirmed by common techniques such as 1H-NMR, GPC and DSC. The procedure presented offers an efficient pathway for preparing self-plasticised PVC structures.