Süreç kontrolunda nesnelerin bağlaşması ve ilişkilendirilmesi (OPC) standardı ve uygulaması
Object linking and embedding for process control (OPC) specification and its application
  1. Tez No: 223352
  2. Yazar: YUSUF ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEVAT ERDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: OLE, Süreç kontrol, PLC, OLE, Process control, PLC
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
OPC (OLE for Process Control), endüstride donanım üreticileri ile yazılım üreticileri arasına çizilmiş bir çizgi gibidir. Donanım ile yazılım arasında istenilen standart arayüzü sağlayan OPC, donanımda meydana gelen değişimlerin yazılım üreticisini etkilememesini, aynı şekilde yazılım kısmında gerçekleşen yeniliklerinde donanım üreticisi için bir uyum sorunu oluşturmamasını sağlamaktadır. Bu çalışmada endüstrinin en hızlı kabul edilen ve gelişen standartlarından biri olan OPC hakkında tanıtıcı bilgiler verilmektedir. Ayrıca OPC kullanımına bir örnek olması için MATLAB programının OPC Toolbox'ı kullanılarak küçük bir uygulama sunulmuştur. Bu uygulamanın amacı, akademik dünyada oldukça yaygın olarak kullanılan benzeşime dayalı MATLAB çözümlerinin çok kolay bir şekilde gerçek dünyaya aktarılıp test edilebilirliğini göstermek ve bu alanda yeni uygulamaların önünü açmaktır.açmaktır.
Özet (Çeviri)
OPC (OLE for Process Control) draws a line between hardware manufacturers and software producers. Real time data exchange and sharing requests between controllers and computers realized more standardizied ways with OPC. Any changes/improvement in hardware components or software applications will have no negative impact on data communication when we use OPC standart interface for both sides. In this study it is aimed to give information about automation world`s fastest growing standard OPC in short manner. A small application is provided using MATLAB?s OPC Toolbox functions to show its practical usage as an example of OPC. MATLAB is selected due to its common usage in academic world and its simulation abilities can be adapted to the real time applications. It is believed that this study will be the starting gate of this kind of applications.