Doğal kaynaklardan elde edilen adsorbanlarla sulardan ağır metal giderimi
Removal of heavy metals from water with organic based natural adsorbents
- Tez No: 223357
- Danışmanlar: PROF.DR. ADİLE NURSEN İPEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atıksu, Ağır Metal, Adsorpsiyon, Hidroksiapatit, Wastewater, Heavy Metals, Adsorption, Hydroxyapatite
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada, atıksu arıtma yöntemlerinden adsorpsiyon yöntemi kullanılarak sulardan Zn+2, Cu+2 ve Cd+2 ağır metal iyonları giderilmiştir. Adsorban olarak mezbaha işlemlerinin sonrasında atık olarak açığa çıkan hayvan kemiklerinden elde edilen Hidroksiapatit ile yumurta ve kabuklu deniz canlılarının kabuklarından elde edilen kalsiyum esaslı maddeler kullanılmıştır. Adsorban miktarı, temas süresi, pH ve başlangıç konsantrasyonu parametrelerinin adsorpsiyona etkileri incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonrasında çözeltilerin metal iyonu konsantrasyonları AAS-Atomik Adsorpsiyon Spektrofotometresinde ölçülmüştür. Her metal iyonunun adsoroplanma kapasiteleri hesaplanmıştır. Konsantrasyon değerleri ve adsorpsiyon kapasiteleri ile her metal iyonu-adsorban çifti için Freundlich ve Langmuir adsorpsiyon izotermleri çizilmiştir. Literatürde bu adsorbanlarla ağır metal giderimi konusuyla ilgili çok az sayıda çalışmaya rastlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Zn+2, Cu+2 ve Cd+2 metal ions are removed from water using adsorption method which is a wastewater treatment method. Hydroxyapatite obtained from animal bones from slaughterhouse waste and other calcium based substances obtained form sea and egg shells are used as adsorbents. The effects of amount of adsorbent, contact time, pH and initial concentration on adsorption are investigated. The concentrations of solutions are showed with AAS-Atomic Adsorption Spectrofotometer, after experiments. The adsorption capacity of every metal ion is calculated. The Freundlich and Langmuir adsorption isotherms are created using values of concentration and adsorption capacity for every metal ion-adsorbent couple. There are little study about removal of heavy metals with these adsorbents in literature.