Çelik sacların çift faz ısıl işlemi sonrası mekanik ve mikroyapı özelliklerinin değişimi
The change in microstructure and mechanical properties of steel sheets after dual phase heat treatments
  1. Tez No: 223363
  2. Yazar: HÜSEYİN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ÇİMENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Otomotiv Çelikleri, Çift Faz, Martensit, Isıl slem, Auto Steels, Dual Phase Steels, Martensite, Intercritical Annealing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalısmaların teorik bilgiler kısmında, çift faz ısıl islemlerine, ( + ) bölgesindetavlama ile çift fazlı çeliklerin mekanik özelliklerine ve alasım elementlerinin buçeliklerdeki etkilerine kısaca deginilmistir. Deneysel çalısmalar kısmında ise, alasımlı vealasımsız çift fazlı çeliklerin mekanik ve mikroyapı özelliklerine, ısıl islem sıcaklıgının,sogutma kademelerinin ve martensit hacim oranının etkisi incelenmistir. Bu çalısmakapsamında Erdemir üretimi 7140K, 7142K, 3960K, DP600 ve Tübitak'ta özel olaraküretilen D3 kodlu çelik saclar kullanılmıstır. Bu saclar 740-820oC sıcaklık aralıgında üçdakika tutulduktan sonra havada ve sıvı azotta sogutulmustur. Sıvı azotta sogutma ileçift faz mikroyapısı (ferrit + martensit) kazandırılmıstır. Çift faz mekanik özelliklerisertlik ölçümü, çekme deneyi ve fırınlama sertlesmesi deneyleri ile belirlenmistir.Yapılan deneylerde çeliklerin mukavemetinin ve sünekliginin martensit hacim oranınabaglı oldugu görülmüs, artan martensit hacim oranıyla birlikte çekme ve akmamukavemetinin arttıgı, (%) uzama ve tokluk degerlerinin azaldıgı belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the change in microstructure and mechanical properties of steel sheetsafter intercritical (a + g) annealing has been researched. In experimental procedures,Erdemir products 7142K, 7140K, 3960K, DP600 and special Tübitak product D3 sheetsteels have been used. These steels annealed between 740 ? 820oC, hold three minutesand cooled by air and liquid nitrogen quenching. Fine dual phase (ferrite & martensite)microstructure after liquid nitrogen quenching has been achieved. In experiments it hasbeen realized that the strength and ductility of dual phase steels are related to volumepercent of martensite. With more martensite volume, we get more strength andhardness but less ductility in dual phase steels. So it can be said that, martensite is thestrengthening element, and for increasing the martensite volume high annealingtemperatures and faster cooling rates are needed. Therefore, after cooling with theliquid nitrogen, the best experimental results have been taken.