Veri madenciliği teknikleriyle kredi kartlarında müşteri kaybetme analizi
Credit card customer churn analysis with data mining techniques
  1. Tez No: 223366
  2. Yazar: TUĞBA TOSUN
  3. Danışmanlar: DR. SABİH ATADAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Veri madenciligi, karar agaçları, müsteri kaybetme analizi, Data Mining, Decision Trees, Customer Churn
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalısmada Yapı Kredi Bankası'nın kredi kartı müsterilerinin çesitli niteliklerdekibilgileri incelenerek, kaybedilmis bir müsterinin profili veri madenciligi yöntemleriyleortaya çıkarılmaya çalısılacaktır.Çalısmada, karar agaçları yöntemi kullanılmıstır. nceleme sırasında 30,000 adetmüsterinin bilgileri üzerinde bu yöntemle çalısmalar yapılmıstır. Bu yöntemle ortayaçıkarılan kurallar test edilerek dogruluk oranları ortaya çıkarılmıs, bunlar istatistikseltablolarla göz önüne konmustur.Karar agaçları genelde bu tip konularda sebep ortaya çıkartma konusunda oldukçagüçlüdürler. Bu sebeple, çalısmanın en son bölümünde kural tabloları incelenerek,müsteri kayıplarının sebepleri ve ne zaman gerçeklestigi bilgisine ulasılmayaçalısılacaktır.Algoritmanın uygulanması için hızlı ve güvenilir olması sebebiyle C programlama diliseçilmistir. Aynı zamanda bu algoritma, sonradan degistirilmeye ve yeni eklemeleryapılmasına izin verecek sekilde tasarlanmaya çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, some data attributes of credit card customers of Yapı Kredi Bank areinvestigated and the churned customer profile is stated by using data mining methods.The decision tree method is used in the study. Total number of customer data, which isexamined through this analysis, is 30.000. The rules obtained from the analysis aretested on the test data and the error and correctness rates are found and statisticallymeasured.Decision tree algorithms are powerful to find the causes of certain problems associatedwith their human-readable rule tables. These rule tables are examined to learn the cause,and time of customer churn.The C programming language is chosen to apply the algorithm, as this language isrelatively faster and reliable. The source code is designed to be modular, to be improvedfor further analysis.