Bulanık kontrolörlerde dilsel biçimlendiricilerin optimal ayarlanmasına dayalı tasarım yöntemi
A design methodology for fuzzy logic controllers based on optimal tuning of linguistic hedges
  1. Tez No: 223365
  2. Yazar: CENK ULU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM EKSİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uyarlamalı bulanık kontrolör, Dilsel biçimlendiriciler, Genetik algoritmalar, Adaptive fuzzy logic controller, Linguistic hedges, Genetic algorithms
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bugüne kadar üyelik fonksiyonlarının ayarlanması için yapılan çalısmaların neredeyse tamamında, üyelik fonksiyonları çevrim dısı olarak belirlenmis ve bulunan optimal ya da optimale yakın bu degerler kontrolörün yapısına islenerek sabit bir üyelik fonksiyonu yapısı kullanılmıstır. Bu çalısmada, bulanık kontrolörün üyelik fonksiyonlarını dilsel biçimlendiriciler ile çevrim içi olarak degistirmek için yeni bir yöntem önerilmistir. Ayarlamalar bir çıkarım mekanizması yoluyla yapılmaktadır. Çıkarım mekanizması, kontrol edilen sistemden ölçülen hata ve hatanın türevi sinyallerine göre üyelik fonksiyonlarının seklini degistirmektedir. Bu yeni yöntemle bulanık kontrolörün yapısal parametreleri çevrim içi olarak degistirilebildiginden, kontrol edilmesi zor bir sistemde bile iyi bir performans elde edilebilmektedir. Bu yeni yöntem dogrusal olmayan ve ölü zamanlı dogrusal sistemler üzerinde uygulanmıs ve yöntemin geçerliligi simülasyon sonuçları ile ispat edilmistir.
Özet (Çeviri)
In almost all of the studies done for adjustment of membership functions up to now, the membership functions are determined in offline manner and constant membership function structure is used by putting this optimal or near optimal values into controller structure. In this study, a new method is proposed to modify the membership functions of the fuzzy logic controllers in an online manner with linguistic hedges. The adjustments are done through a fuzzy inference mechanism. Inference mechanism modifies the shape of membership functions according to the error and error rate signals measured from the controlled system. Since the structural parameters of fuzzy logic controllers can be modified in online manner with this new method, a good performance can be obtained even if the system is too difficult to control. This new method has been applied to the nonlinear and the time delay linear systems, and the effectiveness of the method is demonstrated by simulation results.