Tarihi yapılarda taşıyıcı sistem özellikleri, hasarlar, onarım ve güçlendirme teknikleri
Properties, damages, structures, repairing and strengthening techniques in historical buildings
  1. Tez No: 223367
  2. Yazar: HASAN ALİ MAHREBEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TURGUT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi Yapılar, Onarım, Güçlendirme, Taşıyıcı Sistem, Deprem, Historic Buildings, Repair, Strengthening, Structure, Earthquake
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Tarihi Yapılar, üzerinde bulundukları coğrafyanın sosyolojik, ekonomik,kültürel ve politik öğelerini bünyesinde barındırır. Bu yapıların korunması vegelecek kuşaklara aktarılması, eğitim, bilgi ve sürekli bakımla mümkündür.Ülkemizde ve Dünya'da bu eserlerin gerektiği gibi korunamadığını biliyoruz.Doğal afetler, olumsuz çevre koşulları ve fiziksel-kimyasal bozulmalarınyanında, insanoğlunun bu yapılara karşı aldığı tavır da tarihi yapıların yokolma sürecini hızlandırmaktadır. Ülkemiz dünya kültür mirasının en nadideparçalarını bünyesinde barındırmaktadır. Sahip olduğumuz miras, bugün içiniyi korunuyor mu? Bu konuda ne kadar bilgi ve tecrübeye sahibiz? Gereklikanun ve yönetmeliklere sahip miyiz ve bunları günün teknolojik gelişmelerineadapte edebiliyor muyuz? Beklide en önemlisi bu yapıları koruyacak verehabilite edecek finans kaynaklarına sahip miyiz? Sorularına cevap aramak,bu çalışmanın özünü oluşturmaktadır. Bu inceleme kapsamında, Tarihi Yapınıntanımı, geçmişten günümüze koruma kavramının nasıl algılandığı ve ne gibiadımların atıldığı, tarihi yapı türleri, tarihi yapılarda kullanılan malzeme veözellikleri, tarihi yapıyı oluşturan taşıyıcı sistem özellikleri, bu yapılardameydana gelen hasarlar ve günümüzde uygulanan malzeme özelliklerininbelirlenmesi yöntemleri, yığma kargir binaların, deprem yönetmeliğindebelirtilen koşullar çerçevesinde deprem güvenliğinin incelenmesi, tarihiyapılarda uygulanan onarım ve güçlendirme teknikleri incelenmiştir.Çalışmanın son bölümünde tarihi yığma kargir üç binada uygulanangüçlendirme teknikleri hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Historical Buildings comprise of the social, economical, cultural and politicalelements of their local geography which they stand on. The way to protect andpass these on to next generations is possible by education, knowledge andcontinuous maintenance. We know that, these masterpieces are not protectedthe way they should be, both in our country and around the world. The attitudethe humankind has against these masterpieces speed up the vanishing process ofthese, along with natural disasters, negative environmental conditions andphysical-chemical deformations. Our Country shelters in some of the rarestmasterpieces of world?s cultural inheritance. The inheritance that we have, is itbeing will protected today? How much knowledge and experience do we haveabout this issue? Do we have the necessary laws also regulations and are we ableto adapt these to new technological developments? Most importantly, do wehave the financial resources to protect and rehabilitate these buildings?Searching for answers to these questions, constitutes the core of this study. Inthis study, the following issues have been analyzed, the defininition of HistoricalBuildings, how the concept of the protection is perceived from past to preventand what steps are taken. Types of Historical Buildings, the materials used inhistorical buildings and their properties. The construction properties whichconstitude historical buildings, the damages which occur in these constructions.The calculation of earthquake loads according to the 2006 Turkish EarthquakeCode was summarized and the vulnerability of the buildings has beenexamined. Three historic buildings were examined and the strengtheningmethods have been investigated. The evaluation of the study and the conclusionswere summarized in last chapter.