Mimarlık eğitiminde üç boyutlu bilgisayar oyunu motorlarının kullanımı
The utilization of computer game engines in architecture education
- Tez No: 223368
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SİNAN MERT ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimarlıkta Oyun Kavramı, Sanal Mekanlar, Üç Boyutlu Bilgisayar Oyunu Motorları, Bilgisayar Oyunları Teknolojileri, Play in Architecture, Virtual Environments, Three Dimensional Computer Game Engines, Computer Game Technologies
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarımda Bilişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
?Mimarlık Egitiminde Üç Boyutlu Bilgisayar Oyunu Motorlarının Kullanımı? adlı tez çalısmasında; mimarlık egitiminin konvansiyonel metotlarından farklı olarak, sanal ortamda yeni bir etkilesimli egitim ortamını arastırmak ve uygulanabilirligini test etmek amaçlanmaktadır. Bu dogrultuda tezin kapsamında ikinci ve üçüncü bölümlerde mimarlıkta oyun kavramı, tasarım ve oyun analojileri, sanal mekanlar, uzaktan egitim, bilgisayar oyunları teknolojileri, üç boyutlu bilgisayar oyunu motorları ve sanal kültürel miras konuları incelenmektedir. Dördüncü bölümde bilgisayar oyun motorları kullanılarak olusturulmus, yapılıs amaç ve yöntemleri, uygulamada kullanılan yazılımları ve degerlendirme sonuçları açıklanan yurtdısından sanal çevreler örneklenmistir. Son bölümde ise özellikle sanal kültürel miras konusunda mimarlık egitimine katkıda bulunması amaçlanan üç boyutlu bilgisayar oyun motoru kullanılarak hazırlanmıs bir sanal ortam modeli uygulaması önerilmistir. Bu uygulama kapsamında farklı yazılımlardan elde edilen çizim, model ve ses datası seçilen oyun motoru yazılımında derlenerek nihai sanal model olusturulmustur. Sonuçlar bölümünde uygulama esnasında tespit edilen, yazılımlar arasındaki veri aktarımına dair sorunlu alanlar belirtilmistir. Önerilen 3B sanal ortam modelinin alanında bugüne kadar hazırlanmıs çok fazla emsalinin bulunmaması tezin özgünlük durumunu kuvvetlendirmekte, içerik açısından da pek çok farklı alt baslıgı içermesi nihai ürünün hem teorik hem de pratik bakımdan faydalı olacagına isaret etmektedir. Modelin, ileri asamalarda içeriginin zenginlestirilmesi ve mimarlık tarihinde kilometre tası özelligi tasıyan bir yapı veya kent parçası ölçeginde düzenlenmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
The thesis named ?The Utilization of Computer Game Engines in Architecture Education? aims to explore the new interactive learning environment in the virtual world differently from the traditional methods of architecture education and test its availability. In accordance with this, in the second and third chapters, games and play in architecture, design-game analogies, virtual environments, distant learning, computer game technologies, 3D computer game engines and virtual heritage subjects are analyzed. In the fourth chapter virtual environments created with the 3D game engines are examined via their purposes, software infrastructures, and results of their evaluations. In the last chapter, a model of virtual environment established with a 3D game engine aiming to be useful in the context of virtual heritage is being suggested. Within the concept of this model the end product is developed by compiling the drawings, models and audio data gathered from various software, inside the game engine?s editor application. The model aims to make evaluations on the utilization of computer game engines in architecture education. The conclusion includes the inspected problematic areas about the data transfer between the software used. The uniqueness of the suggested 3D model in its era and the enriched content of the thesis points out it to be useful both theoretically and practically. Later on it is going to be more favorable that the model should be enriched with its context and should be based upon a building or urban area that is a milestone in the history of architecture.